Slovenští podnikatelé předali ocenění prezidentu Klausovi

27.02.2013 12:21

Český prezident Václav Klaus ve středu, v závěrečný den návštěvy Slovenska, převzal v Bratislavě ocenění, které mu za přínos k rozvoji podnikatelského prostředí udělilo Sdružení slovenských podnikatelů (ZPS). V projevu před podnikateli pak kritizoval EU. Informuje o tom ČTK.

Slovenští podnikatelé předali ocenění prezidentu Klausovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Sdružení zdůvodnilo Klausovo ocenění mimo jiné tím, že se v Československu po pádu komunismu v roce 1989 zasloužil o přechod od centrálně plánovaného hospodářství k tržní ekonomice. "Bez Klause by se ekonomická transformace uskutečňovala méně přímo. Je (Klaus) symbolem transformace, z které těžilo i Slovensko," řekl prezident ZPS Ján Oravec. Klaus stál za hospodářskými reformami coby federální ministr financí a poté český premiér.

Klaus si zaslouží ocenění i za jeho výstupy proti centralizaci EU

Podle Oravce si Klaus zaslouží ocenění také za to, že vystupuje proti snahám o centralizaci Evropské unie, jakož i proti zásahům států do ekonomik. Mám pocit, že my, kteří zastáváme tyto názory, jsme v menšině, reagoval Klaus, jehož členové ZPS ocenili potleskem ve stoje.

Český prezident, který 7. března ve funkci končí a který je znám svou kritikou Evropské unie, rovněž prohlásil, že EU není symbolem prosperity a že v současnosti "žijeme v postdemokracii".

Klaus rovněž odmítl obavy z případných negativních dopadů opuštění eurozóny některou ze zemí platících eurem. O této možnosti se spekulovalo v souvislosti s finanční krizí, která zasáhla silně zadlužené státy. Podle Klause právě Česko a Slovensko po rozpadu společného státu na konci roku 1992 dokázali, že měnovou odluku lze uskutečnit. "My jsme demonstrovali, že to možné je. Podmínkou je, aby se to udělalo organizovaně," řekl.

Klause ocenilo první slovenské sdružení podnikatelů

ZPS je prvním zájmovým sdružením slovenských podnikatelů, které vzniklo po sametové revoluci v listopadu roku 1989. Sdružení je zastáncem úsporných opatření k ozdravení státních financí. Staví se přitom proti "nalévání" peněz do ekonomik centrálními bankami, což prý pouze oddaluje řešení skutečných problémů států.

Klaus zavítal na dvoudenní návštěvu Slovenska v úterý, krátce před skončením svého druhého funkčního období. V prezidentském úřadu ho vystřídá Miloš Zeman. Vítěz první přímé volby hlavy státu už dříve oznámil, že jeho první zahraniční cesta povede na Slovensko.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…