Slunečnicový olej. Další položka, kde kvůli válce cena vystřelí nahoru

29.04.2022 16:28

Slunečnicový olej. Další oběť ruské války na Ukrajině. Agrární analytik Petr Havel upozorňuje, že to nebude levné. Ředitel Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin Martin Volf to vidí stejně.

Slunečnicový olej. Další položka, kde kvůli válce cena vystřelí nahoru
Foto: pixabay.com
Popisek: Zemědělství - ilustrační foto

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v jednom ze svých projevů upozornil své spoluobčany i svět, že válka, kterou na ukrajinském území rozpoutalo Rusko, ohrožuje i produkci potravin.

„Evropská komise souhlasila se zrušením všech cel a kvót na ukrajinský vývoz na rok a také s pozastavením antidumpingových cel. O podrobnostech tohoto návrhu jsem dnes diskutoval s předsedkyní EK Ursulou von der Leyenovou. Za tento krok jsem jí osobně i všem našim evropským přátelům vděčný. Právě teď nám to umožní udržet ekonomickou aktivitu na Ukrajině, naši národní produkci. Ale toto rozhodnutí je třeba zvážit nejen v ukrajinském kontextu. Dostatečný export našich výrobků na evropské a světové trhy bude významným protikrizovým nástrojem. Rusko se snaží vyvolat globální cenovou krizi. Nastartovat chaos na všech základních trzích a zejména na trhu s potravinami. Ukrajinský export pomůže stabilizovat trhy. Je to tedy přínosné nejen pro nás, ale i pro všechny Evropany. Pro obyvatele všech zemí, které mohou být zasaženy ničivými ambicemi Ruska,“ zdůraznil Zelenskyj v jednom ze svých facebookových projevů.

Agrární analytik Petr Havel na CNN Prima News poznamenal, že další obětí války na Ukrajině bude slunečnicový olej. Bude možné ho nahradit např. olejem řepkovým. Ale prý to nebude levné.

„Drtivá většina řepky se seje na podzim, letos se tedy slunečnicový olej úplně nahradit nedá,“ řekl Havel. „Olej, který je nyní na trhu, je z loňské sklizně. Tehdy ještě nebyly tak vysoké náklady na jeho výrobu. To se promítne do cen zemědělské suroviny až v letošním roce, do cen potravin a spotřebitelských cen,“ rozvedl myšlenku odborník na oblast zemědělství.

Ředitel Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin Martin Volf také varoval, že ceny oleje vzrostou.

„Nebude potřeba nahrazovat nějaký olej, jen výpadky v zásobení trhu. A to bude regulovat cena. V Evropě nehrozí nedostatek, jen si spotřebitel bude muset zvyknout, že už olej nebude za 25, ale ani za 50 korun. Možná cena stoupne na 75, a tím pádem lidé budou s olejem šetřit,“ uvedl Volf.

Havel a Volf se shodli na tom, že řepka má nezaslouženě neblahou pověst. Řepkový olej je podle nich zdravý a řepka jako rostlina prý pomáhá půdu zpevnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…