Ukrajinské výrobky zachrání Evropu, řekl Zelenskyj. EU zrušila cla

28.04.2022 7:14 | Ze sítí

Ve středu se završil 63. den ruského vpádu na Ukrajinu. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského to byl velmi významný den, protože Evropská komise odsouhlasila pro Ukrajinu důležitou ekonomickou výhodu. Zelenskyj zdůraznil, že každá taková výhoda pomůže celém světu, neboť vyváží hrozící celosvětový chaos, který svou válkou vyvolalo Rusko. Po rozhodnutí Ruské federace zastavit tok plynu do Polska a do Bulharska je podle Zelenského jasná jedna věc...

Ukrajinské výrobky zachrání Evropu, řekl Zelenskyj. EU zrušila cla
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opět promluvil ke svým spoluobčanům i ke světu. A hned v úvodu prozradil, že EU na rok odpustí Ukrajině cla na její zboží, což zemi zkoušené válkou výrazně ekonomicky pomůže.

„Evropská komise souhlasila se zrušením všech cel a kvót na ukrajinský vývoz na rok a také s pozastavením antidumpingových cel. O podrobnostech tohoto návrhu jsem dnes diskutoval s předsedkyní EK Ursulou von der Leyenovou. Za tento krok jsem jí osobně i všem našim evropským přátelům vděčný. Právě teď nám to umožní udržet ekonomickou aktivitu na Ukrajině, naši národní produkci. Ale toto rozhodnutí je třeba zvážit nejen v ukrajinském kontextu. Dostatečný export našich výrobků na evropské a světové trhy bude významným protikrizovým nástrojem. Rusko se snaží vyvolat globální cenovou krizi. Nastartovat chaos na všech základních trzích a zejména na trhu s potravinami. Ukrajinský export pomůže stabilizovat trhy. Je to tedy přínosné nejen pro nás, ale i pro všechny Evropany. Pro obyvatele všech zemí, které mohou být zasaženy ničivými ambicemi Ruska,“ zdůraznil Zelenskyj.

Ukrajinský prezident je přesvědčen, že dokud Rusko neukončí svou válku na území Ukrajiny, milionům lidí bude hrozit hlad. V tomto duchu promluvil také k prezidentovi Indonésie.

Poté poděkoval za pozvání na summit G20.

A oznámil, že hovořil také s italským premiérem Mariem Draghim. Poděkoval mu za to, že se chce Itálie podílet na vyšetřování ruských válečných zločinů a za to, že trvá na zachování sankcí proti Ruské federaci.

Pár slov Zelenskyj věnoval také ruskému rozhodnutí o zastavení toku plynu do Polska a do Bulharska.

„Rozhodnutí o přerušení dodávek plynu do Polska a Bulharska je dalším argumentem ve prospěch skutečnosti, že nikdo v Evropě nemůže doufat v udržení normální ekonomické spolupráce s Ruskem. Rusko považuje nejen plyn, ale jakýkoli obchod za zbraň. Čeká se jen na okamžik, kdy bude možné využít tu či onu obchodní oblast. Politicky vydírat Evropany. Nebo posílit ruskou vojenskou mašinérii, která jako svůj cíl vidí sjednocenou Evropu,“ varoval Evropany ukrajinský prezident.

Čím dřív Evropa pochopí, že nemůže být energeticky závislá na Rusku, na jeho rozmarech, tím dřív bude Evropa opět stabilním regionem. Tak to vidí Volodymyr Zelenskyj.

Poté ukrajinský prezident poděkoval všem lidem na jihu Ukrajiny, v Chersonu a dalších městech, že dál odmítají spolupracovat s okupanty a dávají najevo, že ruští agresoři nemají na Ukrajině co dělat. „Čím silnější je nyní náš odpor, tím větší odmítnutí okupanti uvidí, tím dříve se do naší země vrátí normální život,“ ujistil všechny ukrajinský prezident.

Nakonec prozradil, že předal státní vyznamenání 173 vojákům.

A pak se tradičně rozloučil. Sklonil se před památkou všech, kteří padli v boji za Ukrajinu a zvolal „sláva Ukrajině“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…