Služební zákon je zmetek, rozčílil se exministr Pospíšil. Narušuje prý presumpci neviny

08.01.2014 22:45

Poslanci koalice reprezentovaní Jeronýmem Tejcem (ČSSD) a Věrou Jourovou (ANO) se před kamerami přeli s exministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem (ODS), zda je služební zákon jen velkým legislativním zmetkem, nebo potřebným zákonem, bez kterého se Česko neobejde. Pospíšil měl jasno a v žádném případě si nebral servítky. Do debaty zasáhl také děkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy Aleš Gerloch.

Služební zákon je zmetek, rozčílil se exministr Pospíšil. Narušuje prý presumpci neviny
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v pořadu Události, komentáře

Nová kolice velmi spěchá na schválení služebního zákona. Možná kvůli evropským dotacím, ale možná také kvůli podmínkám prezidenta Miloše Zemana. O tom, zda takový spěch Česku prospívá či spíše škodí, ve středečních Událostech, komentářích České televize diskutovali Jeroným Tejc (ČSSD), Věra Jourová z ANO a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Dobrý zákon, nebo jasný zmetek?

„Ten zákon se bude přijímat několik měsíců a je nezbytný proto, abychom mohli být i nadále příjemci evropských dotací,“ prohlásil hned na úvod Tejc. Část zákona začne platit již letos a kompletně vstoupí v účinnost k prvnímu lednu 2015. Podle Jourové se sice koalice snaží vyhovět i prezidentovi Miloši Zemanovi, ale i kdyby toho nebylo, tak by to byl jeden z prvních zákonů, který by koalice schvalovala. „Mě ale trochu mrzí, že debata o tom, že vycházíme vstříc panu prezidentovi, zastiňuje samotný význam tohoto důležitého zákona," posteskla si Jourová.

Stojí za připomenutí, že vláda Jiřího Rusnoka v demisi prohlašuje, že připravený zákon je v některých bodech dokonce i v rozporu s Ústavou. Na to upozornil i Pospíšil. „Podle mého názoru je to legislativní zmetek. Já dám ruku do ohně za to, že ho Parlament nakonec neschválí a že jde jen o to, aby se Andrej Babiš mohl stát ministrem financí," rozohnil se v ČT exministr. Poukázal mimo jiné na to, že tento zákon nezohledňuje existenci nového občanského zákoníku. „V posledních patnácti letech si nepamatuji, že by se takto účelově měnil zákon kvůli jednomu člověku. Obávám se, že kvalita zákonů půjde dolů a nikoli nahoru, jak slibuje budoucí koalice," domnívá se Pospíšil.

Námitku vlády v demisi ale razantně smetl ze stolu Tejc. Připomněl totiž, že vláda Jiřího Rusnoka v demisi se k tomuto zákoníku vyjadřovala již v srpnu a tehdy vydala stanovisko v zásadě neutrální, zatímco dnes vydává stanovisko negativní. Podle Tejce se tak děje proto, že se budoucí vláda chystá zrušit některé benefity, které si možná stávající ministři přejí zachovat.

Jourová k tomu dodala, že služební zákon měly už dávno schválit předchozí vlády.

Zákon zasahuje do presumpce neviny

V pořadu vystoupil také děkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy, který mimo jiné poukázal na to, že připravovaný služební zákon narušuje presumpci neviny. Předpokládá totiž, že těm úředníkům, kteří snad skončí ve vazbě a prožijí tam devět a více měsíců, tak s nimi bude automaticky rozvázán pracovní poměr. A to bez ohledu na to, zda budou v případné kauze již odsouzeni. Gerloch však také uvedl, že tento i další problematické body lze odstranit v průběhu legislativního procesu.

Jednoznačně také prohlásil, že lustrační zákon nevyžaduje po ministrovi vlády předložení čistého lustračního osvědčení. Čisté lustrační osvědčení se pak vztahuje na úředníky, a pokud pan Babiš nebude ministrem s konkrétní působností, nemusí ho mít. V případě obsazení Ministerstva financí už by to ale bylo jinak a právě tento okamžik služební zákon mění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…