Smazali mu web, žaluje vládu i aktivisty. A policie začala prošetřovat

03.08.2022 16:40 | Ze sítí

Trestní oznámení na premiéra, několik ministrů, ale třeba i Bohumila Kartouse z Českých elfů nebo redaktora Seznam Zpráv v souvislosti s únorovým vypínáním webů bylo státním zastupitelstvím přijato a Policie ČR začala prověřovat. Případným dalším krokem je sdělení obvinění. Jde o případ webu Exanpro.cz a jeho provozovatele Jiřího Wagnera.

Smazali mu web, žaluje vládu i aktivisty. A policie začala prošetřovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Wagner

Anketa

Líbí se vám kampaň, ve které SPOLU staví Babiše vedle Putina?

1%
97%
hlasovalo: 29283 lidí
Jeho web Exanpro.cz byl jedním z osmi, které v pátek 25. 2., den po ruském útoku na Ukrajinu, byly vypnuty. Odpovědnost od té doby přehazují na sebe navzájem vláda a provozovatel CZ.NIC, v trestním oznámení od Jiřího Wagnera ovšem figurují společně a nerozdílně.

Trestní oznámení je podáno na vládu jako celek, s důrazem na premiéra Fialu a ministry Rakušana, Černochovou, Síkelu a Langšádlovou. Dále na zástupce Vojenského zpravodajství, kteří do zákazu také měli aktivně zasahovat, několik internetových asociací a jejich představitelů a trojici dalších politiků: poslance Jana Bartoška a Pavla Žáčka a senátorku Miroslavu Němcovou.

Nepůsobí jako ztělesněná představa...

Speciální větev kauzy představuje trestní oznámení na redaktora Seznam Zpráv Vojtěcha Blažka a duo aktivistů - Bohumila Kartouse, mluvčího Českých elfů, a Romana Mácu z Institutu pro politiku a společnost.

V této větvi jde o dehonestační mediální výstupy, které měly zrušení webu ospravedlnit. Jejich vrcholem byl text Vojtěcha Blažka na Seznam Zprávách. Roman Máca, odchovanec Evropských hodnot, momentálně působící v Institutu pro politiku a společnost, zde vystupoval jako expert.

„Příběh Jiřího Wagnera je v téhle souvislosti značně neobvyklý. Dal by se shrnout do anotace: Jak se z profesionálního vojáka a příslušníka tajné služby stal proruský aktivista,“ napsal redaktor Blažek, když Wagnerovi dokonce vytýkal, že „nepůsobí jako ztělesněná představa příslušníka tajných služeb – vždy klidného, soustředěného, bez emocí a tak trochu nečitelného“.

Web Exanpro.cz byl v článku představen tak, že „nevynechal jedinou příležitost, aby z každé negativní události obvinil Američany“.

Jiří Wagner opustil vojenské zpravodajství v roce 2014. Jedním z důvodů mělo být, že v naší zemi nekvete kvalitní zpravodajská práce.

Jako důkaz Wagnerovy proruské orientace jsou uváděna například i jeho slova v jakési debatě vysílané na YouTubu (podrobnosti redaktor Blažek neuvádí), že NATO by Českou republiku při jejím napadení neochránilo.

Mozaiku doplňuje Wagnerovo „důsledné napadání Bezpečnostní informační služby“ a „zpochybňování policejního vyšetřování“ výbuchu ve Vrběticích. To bylo nalezeno ve slovech, že v kauze nejsou relevantní důkazy, které by obstály.

Pak dal redaktor bez zřejmé souvislosti s Wagnerem prostor filozofování bývalého šéfa zpravodajství Karla Randáka, že „to musí v člověku probublávat už během služby. Ale většinou to nezjistíte“.

Roman Máca pak čtenářům Seznam Zpráv vysvětlil, že i odborný, kultivovaný a analytický přístup, kterým se web Exanpro.cz prezentoval, je taktikou, která má ale vždy zájem pomoci Rusku.

Není možné to odložit

Jiří Wagner reagoval žalobou, neboť mu podle jeho slov byla rozhodnutím vlády/internetového provozovatele znemožněna podnikatelská činnost. Součástí bylo mimo jiné i tvrzení vlády o tom, že blokované stránky budou opět zpřístupněny. Web Exanpro.cz totiž navzdory těmto slovům vlády zpřístupněn nebyl, naopak Wagner obdržel dopis, že celý jeho web byl odstraněn.

„Případ není možné odložit,“ uvádí Jiří Wagner. „Buď jsem vinen já, anebo jsou všechna obvinění z trestné činnosti předložená vládou, Vojenským zpravodajstvím a dalšími subjekty vůči mně křivým obviněním, a pak jsou vinny tyto subjekty. Není ani možné říct, že protiprávní zablokování a odstranění webu Exanpro.cz byla jenom taková státní taškařice,“ dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…