Smějete se Rusku, že bez příjmů ze surovin je nic? Raději nečtěte tento článek amerického časopisu Forbes

27.04.2015 11:23

Expert na ruskou ekonomiku Mark Adomanis vyvrací tvrzení některých politiků a ekonomů, že ruská ekonomika získává příjmy jen z prodeje ropy a plynu. I bez nich by prý HDP na jednoho obyvatele bylo v Rusku vyšší než v Bulharsku i Rumunsku.

Smějete se Rusku, že bez příjmů ze surovin je nic? Raději nečtěte tento článek amerického časopisu Forbes
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Rudé náměstní v noci

Ruská ekonomika není příliš oblíbená. Jedni o ní mluví jako o Nigérii se sněhem či Burkina Faso s raketami. Americký republikánský senátor John McCain potom Rusko posměšně nazývá „čerpací stanicí vydávající se za stát“. Bylo by skutečně pošetilé, kdybychom popírali, že nerostné bohatství hraje v ruské ekonomice klíčovou úlohu. Vliv státních společností Gazprom či Rosněfť na fungování ruské ekonomiky skutečně nelze popřít. Stejně tak je pravda, že Kreml bude mít v případě případného vyčerpání plynu a ropy velké problémy.

Navzdory tomu, co se o Rusku říká, však není jen obrovskou „čerpací stanicí“. Existuje tam spoustu odvětví výroby a služeb, které sice nejsou ve světovém měřítku nijak zvlášť konkurenceschopné, ale přesto existují. Z údajů Světové banky je zřejmé, že zisky z prodeje ropy, plynu a dalších komodit přírodního bohatství tvoří v Rusku poměrně velkou část z HDP. Za rok 2013 to bylo téměř 20 %. V porovnání s některými dalšími „ropnými“ státy to však zdaleka není tolik. V případě Kuvajtu jde o trojnásobek, u Saúdské Arábie to je asi 47 %, jen o něco málo méně u Libye či Iráku. Dokonce i HDP Ázerbájdžánu (36 %) a Kazachstánu (29 %) závisí na nerostných surovinách více než to ruské.

celý text v angličtině najdete ZDE

Ještě zajímavější je porovnat HDP na jednoho obyvatele, pokud bychom nepočítali příjmy z přírodních zdrojů. V Rusku to je 19 000 dolarů, což je o 3500 více než v Bulharsku, o necelé 3000 méně než v Polsku a asi o 1000 dolarů více než v Rumunsku. Když toto ruské HDP „očištěné“ o příjmy z ropy a plynu porovnáme s některými „ropnými“ státy, vychází z toho Rusko ještě lépe. Ázerbájdžán by měl za takové situace HDP pouze 10 500 dolarů a Kazachstán 15 500. O mnoho lépe by nedopadli ani další velcí světoví producenti ropy, jako je Libye (12 000), Venezuela (13 500) či Írán (9000).

Co tedy z výše uvedeného vyplývá? Rusko nevychází ze srovnání s některými ostatními postsovětskými státy či „ropnými“ státy sdruženými v OPEC jako primitivní stát závislý na přírodních zdrojích. Proto není tak úplně spravedlivé nazývat Rusko posměšně „čerpací stanice vydávající se za stát“. Tato politika nikam nevede už jenom proto, že nemá z realitou mnoho společného. Když odečteme z ruského HDP příjmy z nerostného bohatství, tak se dostaneme v podstatě na úroveň Rumunska. To samozřejmě není žádný ekonomický zázrak, ale Rumunsko je přesto vnímáno jako demokratický prvek v rámci Evropské unie a NATO.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…