Smích a potlesk na tiskovce protitotalitního ústavu. Šustrová dělala pořádek

15.04.2013 15:37

Rada Ústavu pro studium totalitních režimů uspořádala tiskovou konferenci. Petruška Šustrová, Lukáš Jelínek, Emílie Benešová a Michal Uhl odmítli nařčení ze zpolitizování ústavu.

Smích a potlesk na tiskovce protitotalitního ústavu. Šustrová dělala pořádek
Foto: army.cz
Popisek: Naděžda Kavalírová z Konfederace politických vězňů

„Rada se od své první schůze velice rozsáhle vyptávala a zajímala se o to, jak práce instituce probíhá,“ objasnila Šustrová. Dospěli k závěru, že instituce nepracuje tak, jak by měla a mohla. „Z projektů nešlo složit souvislý celek,“ uvedla s tím, že ani digitalizace archiválií neměla jasnou koncepci.

Dobrá koncepce

Šustrové vadí, že v ÚSTR pracuje málo kvalitních a zkušených historiků. „Fluktuace zaměstnanců velmi často končí tím, že projekty, které někdo začal dělat, velmi často končí nebo zůstanou na jeden nebo dva roky opuštěné,“ prohlásila.

Když Jelínek oznámil, že Pavla Foglová byla jmenována novou ředitelkou hlavně díky tomu, že měla dobře připravenou koncepci. V té chvíli se ozval smích a ironický potlesk, který Šustrová uklidnila s tím, že „toto je tiskovka pro novináře“. „Chceme posílit prestiž ústavu a zvýšit kvalifikaci těch lidí, kteří zde v tuto chvíli pracují,“ slíbil Jelínek.

Potlesk pro Kavalírovou

Jelínkovi se v koncepci Foglové líbí i zkoumání propagandy, historie KSČ nebo dalších složek tehdejší Národní fronty. „Všechny postupy budou podléhat důležité vnitřní i vnější oponentuře,“ řekl Jelínek. Je přesvědčen, že by se vědecká rada měla scházet častěji než jednou ročně, jak se doposud dělo.

Naděžda Kavalírová, předsedkyně Konfederace politických vězňů České republiky, která nechtěla sedět za stejným stolem jako nové vedení ÚSTR, přišla také promluvit.

„Změnou členů rady ÚSTR dostává trochu jiné klima. K tomu mě vede má životní zkušenost i můj věk,“ řekla. Po jejích slovech se ozval ohlušující potlesk. „Nově zvolená rada ústavu pracuje na politickou objednávku,“ stálo v prohlášení Kavalírové, které bylo na TK přečteno.

"Mohli bychom se dohodnout na tom, že normalizace nebyl dobrý čas? Můžeme se na tom dohodnout? Mě to hodně uklidní," dotázal se Šustrové herec Ondřej Vetchý. Ta prohlásila, že rozhodně nikdo z rady nechce tvrdit, že byla normalizace jakkoli následováníhodná.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…