Smíme ty fracky uhodit, nebo ne? ptá se provokativně exministryně Kovářová kvůli paní Michalákové

29.01.2015 8:02

„Tak smíme ty fracky uhodit, nebo ne?“ Pod tímto titulkem píše někdejší ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová na stránkách Lidových novin o právech dítěte. Čtenáře upozorňuje, že ačkoli zde je ještě zvykem děti výchovně plácnout, ve skutečnosti už jsme přijali zákony, které nastavují podmínky jako v dnes tolik zmiňovaném Norsku. „A tak se radši mějte na pozoru, až vás příště ti malí plnoprávní lidé vytočí k nepříčetnosti,“ varuje novinářka.

Smíme ty fracky uhodit, nebo ne? ptá se provokativně exministryně Kovářová kvůli paní Michalákové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exminystryně spravedlnosti Daniela Kovářová

Právnička v komentáři reaguje i na kauzu paní Michalákové, které norské úřady odebraly děti, a ta se je snaží získat za pomoci řady politiků a českého státu zpět do své péče. Právě tento případ prý hrozí přerůst v diplomatickou válku.

„Rádi bychom se dověděli, jak to vlastně bylo a kde je pravda, a média se plní siláckými řečmi politiků, právníků a sociálních pracovníků. MF DNES dokonce soudí, že jde o střet civilizací – u nás na Východě prý ještě smíme na děti křičet a občas je i udeřit, zatímco v západním Norsku už ani nedovolují zvýšit na ně hlas,“ píše Kovářová, která nyní působí jako šéfredaktorka Rodinných listů.

Imigranti by se měli přizpůsobit

„To vše pak dostává zajímavé konotace tváří v tvář pařížské tragédii, kde přece zhusta tvrdíme, že imigranti by se měli přizpůsobit, a pokud se jim to nelíbí, nechť si hledají jinou zemi a jiný mrav,“ dodává.

Jenže právnička nenechává čtenáře na pochybách a vysvětluje, že už máme de facto stejné právní normy jako Norsko a dětem tudíž byla přiznána další významná práva.  Podle Kovářové je proto těžké se dobrat nějaké pravdy ve zmiňovaném případu. „Každá ze znesvářených bojujících stran má totiž právo na svou pravdu a na svůj pohled na věc…“

Spravedlnost se totiž musí vyrovnat s právem dítěte na ochranu před útoky všeho druhu nebo na vlastní názor a právem rodiče na péči, na styk, na rozhodování.  „Pomiňme nyní jasné případy týrání, sexuálního zneužívání a ubližování dítěti. Takové jednání většina společnosti odsuzuje a nejspíš se shodne na jeho rysech i na trestněprávní rovině odpovědnosti,“ poznamenává bývalá politička.

Platné právo v Česku staví zájem dítěte výše než zájem jeho vychovatelů

„Problém k zodpovězení vězí jinde – totiž zda chceme jít onou západní cestou, zda pozvedneme dítě na piedestal katalogu práv a vložíme mu do jeho slabých a nedospělých rukou právo vyslovit názor a říct ne. Nebezpečí, které hrozí s touto Pandořinou skříňkou, vidíme v zemích, které už tak učinily – většinou leží západně nebo jižně od našich hranic, a kdo někdy večeřel vedle rodiny s dětmi, které doma neslyšely „ne, tohle nesmíš!“, ví přesně, o čem hovořím.“

Daniela Kovářová poukazuje na to, že od roku 1993 jsme přijali řadu právních norem, které nás přiblížily standardům v Norsku a že jsme se tedy již dávno vydali západní cestou. „Změna ovšem přicházela po kapkách,“ dodává právnička s tím, že poslední významné změny přinesl v právech dítěte nový občanský zákoník. Platné právo v Česku staví zájem dítěte výše než zájem, či snad dokonce pouhé přání jeho vychovatelů.

„Zajisté můžeme kritizovat Norsko za přísnost, vyzývat české i cizí politiky k odstoupení a divit se mravům jiných zemí, v nichž děti rozmazlují, adorují, prodávají nebo kamenují. Řečeno s klasikem – je to však to jediné, co nám zbývá. Právní úpravu podobnou Norsku už jsme totiž přijali. A tak se radši mějte na pozoru, až vás příště ti malí plnoprávní lidé vytočí k nepříčetnosti,“ uzavřela svůj příspěvek na názorovou stránku LN Kovářová.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …