Šmírování ParlamentníchListů.cz je útokem na svobodu slova, říká expremiér

13.07.2015 11:01

Česká policie se údajně měla chystat ve velkém sledovat provoz na internetu. Za tímto účelem si měla nechat na míru připravit viry, které by na vybrané weby rozesílala. V hledáčku policejních hackerů měl být i web ParlamentníchListů.cz. Informace se objevily v pátek na portálu WikiLeaks. Dnes se k nim vyjádřil i expremiér Jiří Paroubek (ČSSD).

Šmírování ParlamentníchListů.cz je útokem na svobodu slova, říká expremiér
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Policejní útvar zvláštních činností navíc v minulém týdnu poprvé připustil, že slídící program, jenž využívá, umí daleko více než jen nahrávat uskutečněné hovory a odesílat policii kopii textových zpráv z napadeného telefonu.

„Proč šmíroval v podnikatelském světě vážené banky, jako jsou Unicredit, Komerční banka či ČSOB, anebo tak mezinárodně ceněné energetické firmy jakou jsou RWE či E.ON, je mi záhadou. Šmírování ParlamentníchListů.cz je bezprecedentním útokem na svobodu slova,“ napsal v reakci serveru Jiří Paroubek. Na svém facebookovém profilu zároveň uvedl, že v souladu se svým ústavním právem bude požadovat podrobné informace o tom, od kdy do kdy byl šmírován on a z jakého důvodu. Samozřejmě, že bude chtít také vědět, kdo k tomu vydal povolení, s použitím kterých šmírovacích prostředků bylo šmírování prováděno a s jakým výsledkem.

„Zda a proč byl šmírován někdo z mých rodinných příslušníků. Co se dělo například s fotografiemi mé dcery a mé ženy, byly-li šmírovacím zařízením pořízeny. Celou věc samozřejmě v těchto dnech předávám svým právníkům, kteří budou mým jménem požadovat vypracování takové zprávy. Do té doby, než tuto zprávu obdržím, si ponechám svůj názor, že se Česká republika změnila v policejní stát,“ zkonstatoval.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Zároveň je znepokojen tím, že na seznamu šmírovaných měla být i jeho strana LEV 21. „Jen v orientálních despociích je běžné, že jsou šmírovány politické strany. Je věcí současného vedení strany LEV 21, aby se otázka, kdo, kdy a z jakých důvodů dal tuto stranu šmírovat, objasnila. Co policie při tomto šmírování zjistila, jaké trestné činy v souvislosti činností LEV 21 odhalila a vůči komu směřují obvinění ze spáchání trestného činu? Permanentní šmírování bez relevantního důvodu je protiústavní. Umím si dokonce představit, že vnější podnět ke šmírování přišel od osoby s podivnou identitou. Jinak řečeno, že výběr strany LEV 21 coby šmírovaného subjektu vznikl z iniciativy policie,“ napsal Paroubek na server VašeVěc.cz.

Ve spojitosti se šmírováním se zamyslel i nad kauzou Davida Ratha. „Zhruba měsíc před zatčením D. Ratha jsem byl kontaktován člověkem, který se před tím řadu měsíců snažil získat mou důvěru s tím, abych mu jako majiteli stavební firmy zajistil přímý kontakt na tehdejšího hejtmana D. Ratha. Tak, aby s ním mohl hovořit o možnosti získat ve Středočeském kraji stavební zakázky. Dnes již vím, že vůči mně v té době byly prováděny (zhruba měsíc), shodou okolností právě v této době, policejní odposlechy. Stačilo tedy, abych zatelefonoval D. Rathovi (to jsem však neudělal) a zmínil se mu o zájemci chtivém stavebních zakázek, a již jsem nemusel vůbec nic jiného dělat. Po zatčení D. Ratha by byl ‚odposlech‘ tohoto typu zveřejněn a přičinlivostí policistů se z něj dala dovodit má ‚jasná‘ komplicita s D. Rathem. Jak jinak vypadá policejní provokace se snahou mě kriminalizovat?“ ptá se znepokojeně Paroubek.

„A mohl jsem mít ve vazební věznici ubytování vedle D. Ratha. Takhle manipulativně to mohlo být konečně i s D. Rathem,“ uzavřel.

Celý text ZDE.

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …