Smlouva o vrácení budov na Hradě bude po jmenování vlády, říká Duka

22.01.2014 20:27

Mezi kardinálem Dominikem Dukou a prezidentem Milošem Zemanem vzniká dohoda o vrácení dvou budov na Pražském hradě církvi. Smlouva by měla být podepsaná v nejbližších dnech, podle Duky po jmenování vlády Bohuslava Sobotky.

Smlouva o vrácení budov na Hradě bude po jmenování vlády, říká Duka
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Chrámu svatého Víta na Pražském hradě sloužil kardinál Dominik Duka půlnoční bohoslužbu

„Naše současná dohoda bude pravděpodobně realizována po jmenování nové vlády, jak naznačil pan prezident, tak se jedná o dvě budovy,“ uvedl pro deník Právo arcibiskup Dominik Duka. Dohoda by tak měla být po jmenování Sobotkovy vlády, což se očekává na konci ledna.

Miloš Zeman nabídl katolické církvi navrácení Jiřského kláštera a Nového proboštství v rámci církevních restitucí. Církev s tím podle kardinála Duky souhlasí. „My ty budovy rádi a ochotně přijmeme, opravíme je a budeme je používat,“ ujistil.

S prezidentem se dále domluvili na trvání pronájmu jiných dvou budov – Starého proboštství a Mladotova domu. Na pronájmu na 99 let se totiž Duka domluvil před více než třemi roky s tehdejším prezidentem Václavem Klausem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…