Smrt. I s takovým tématem lze vyrazit do boje o křeslo v Senátu

02.09.2016 21:37

ROZHOVOR Brněnská kandidátka do Senátu za Žít Brno, TOP 09 a zelené jde do voleb s tématem umírání a smrti. Barboru Antonovou přivedla k hlavnímu tématu, s nímž chce oslovit voliče, smrt kamarádky, která v sedmadvaceti letech umírala na rakovinu. Se zkušenostmi z práce s handicapovanými lidmi se chce v politice zasadit o zlepšení zdravotnické i paliativní péče. Toho, že tak vážné téma lidi odradí, se Antonová nebojí.

Smrt. I s takovým tématem lze vyrazit do boje o křeslo v Senátu
Foto: David Daniel
Popisek: Kandidátka na senátorku za Žít Brno, TOP 09 a Zelené Barbora Antonová s čestným předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

Základním tématem, s nímž jde Barbora Antonová do volební kampaně, je bolest, umírání a smrt a s tím související péče o těžce nemocné a umírající osoby. „Jsem si vědoma toho, že jde o velmi složité téma, které má spoustu etických, odborných, sociálních i ,prostě lidských‘ hledisek. Ráda bych přispěla k tomu, aby lidé měli lepší možnost informovaně rozhodovat o konci svého života,“ uvedla ke svému programu Barbora Antonová, která se dlouhodobě věnuje tematice handicapovaných lidí a prostředků, které jim umožňují prožít plnohodnotný život. Ke směřování k tématu smrti vedla loňská událost, kdy se stalo, že kamarádka Antonové zemřela v sedmadvaceti letech na rakovinu. „Až když jsme s ní absolvovali léčbu a nakonec i péči v domácím hospici, došlo mi, jak je toto téma okrajové. I domácí hospic je pokračováním života, i když máme tendenci tyto myšlenky vytěsňovat,“ řekla pro server ParlamentníListy.cz Barbora Antonová.

Antonová: Jihomoravský kraj má na víc než na ,lehce diktátorskou‘ dikci

Toho, že takové téma budou vytěsňovat i voliči, se senátní kandidátka nebojí a tvrdí, že má zatím dobré ohlasy, protože všichni tuší, že to je nebo to časem může být jejich tématem. „Nemyslím, že by to lidi odrazovalo, mým sloganem je ,neslibuju šťastný život a věčné zdraví, ale dobrou péči v nemoci a důstojné umírání“, a nevidím proto své téma jako handicap,“ řekla Antonová. Její kampaň je plánována jako levná, kandidátka chce chodit do ulic a pořádat malé akce. Kromě svého ústředního tématu vidí v Brně a na jižní Moravě jako důležitou skutečnost, že v Jihomoravském kraji nejsou přijaty zásady územního rozvoje. „Myslím si, že Jihomoravský kraj má na víc než na ,lehce diktátorskou‘ dikci, jaká tady dnes vládne. To hodně souvisí i s pečovatelským tématem, protože tady fatálně chybí ošetřovatelské profese a bude třeba brát lidi i ze zahraničí. A těžko lákat lidi do prostředí, které je a priori nenávistné vůči jakýmkoli cizincům,“ řekla Antonová.

Kandidátku přijel podpořit čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Do brněnského bistra Franz přijel podpořit společnou senátní kandidátku stran Žít Brno, TOP 09 a zelených Barboru Antonovou čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Setkání zaujalo i některé z brněnských osobností, Schwarzenberg se tak v kavárně setkal například s bývalým poradcem Václava Havla Petrem Oslzlým a mezi hosty byla i spisovatelka Kateřina Tučková. Hlavní část večera Karel Schwarzenberg věnoval diskusím s účastníky neformálního zahájení předvolební kampaně Barbory Antonové, která také individuálně vysvětlovala zájemcům jak svůj program, tak vznik podpory tří politických stran. „Je to pestrá až ekumenická společnost a tyto strany spojuje vztah k lidským právům, svobodám a právu člověka na sebeurčení. Na tom, jestli někudy povede silnice, se dá domluvit, ale na lidských právech nic k diskusi není,“ myslí si o vzniku dohody tří stran Barbora Antonová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…