Smrtící Babiš. Kalousek bude jásat… Máme interní dopis Bělobrádka vedení lidovců, v němž dost upřímně hodnotí výhody a nevýhody spojení s gazdíkovci

02.02.2017 14:35

EXKLUZIVNĚ Lidovci nyní zvažují, zda budou souhlasit s tím, že by kandidovali společně se STAN pod křídly nového subjektu List. Rozhodnout se má v sobotu na celostátní konferenci strany. Dle informací redakce je strana v tomto rozpolcena a očekává se dlouhé a bouřlivé jednání. Redakce ParlamentníchListů.cz má k dispozici dopis Pavla Bělobrádka, který tento týden rozeslal úzkému okruhu lidí z širšího vedení strany a ve kterém hovoří dost otevřeně.

Smrtící Babiš. Kalousek bude jásat… Máme interní dopis Bělobrádka vedení lidovců, v němž dost upřímně hodnotí výhody a nevýhody spojení s gazdíkovci
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

Odpůrci vytvoření nového subjektu dle informací redakce varují, že by jeho vznikem došlo k faktické likvidaci KDU-ČSL, neboť státní dotace za hlasy by dostával nový společný projekt List. Podle informací redakce je výrazným kritikem vzniku subjektu List Jiří Čunek. Velká část straníků preferuje, aby STAN kandidovali na kandidátce KDU-ČSL. To ale podle Bělobrádka STAN jednoznačně odmítají.

ParlamentníListy.cz mají k dispozi dopis předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka, v němž rozebírá klady a zápory samostatné kandidatury KDU-ČSL, či pod značkou List. Z dopisu vyplývá, že Bělobrádek jednoznačně podporuje kandidaturu lidovců se STAN pod značkou List.

Výhod KDU-ČSL Bělobrádek moc nenašel…

Výhodami samostatné kandidatury KDU-ČSL jsou dle Bělobrádka „srozumitelnost pro voliče a členy, jednoduchost a rutina v řízení kampaně a v jejím financování, dlouhodobé posilování a profilace značky KDU-ČSL, známost všech kandidátů a jednoznačné promítnutí primárních voleb do kandidátek, dlouhodobě vydiskutovaný program bude jenom náš, bez debat se STAN. Budeme mít málo mandátů, ale našich.“

Smrtící Babiš

Poté Bělobrádek hovoří o nevýhodách samostné kandidatury. „Těžko skokově uspějeme výrazným rozdílem ve volebním zisku oproti roku 2013. Oproti minulým volbám zde bude zřejmě dominantní strana s 20-35 % hlasů (ANO), což je pro strany pod 10 % smrtící, protože přepočet na mandáty může znamenat, že i s posílením např. na 8 % může KDU-ČSL mít stejně, nebo méně poslanců než nyní. Budeme těmi, kteří se nedokážou dohodnout a být státotvorní, velkorysí. Smažeme současnou mediální vlnu zájmu o ‚třetí síle‘. Nebudeme hrát rozhodující roli v příštím vyjednávání o podobě vlády. Opět budeme v pozici, jestli nás silnější budou potřebovat, nebo vůbec chtít,“ varuje Bělobrádek.

Bělobrádek dále upozorňuje, že slabší strana obvykle vyjedná méně svých priorit a tím jich ve vládě i méně prosadí. „Situace z roku 2013, kdy jsme byli programově připraveni o 100 % lépe, než nezkušené a nevyprofilované ANO, se rozhodně nebude opakovat,“ píše. Samostanou kandidaturou lidovci dle něho nepřilákají voliče, kteří nemají koho volit a lidovce samotné se volit zdráhají. „Jedna z největších bariér pro volbu KDU-ČSL je pocit nepatřičnosti nás volit u lidí nechodících do kostela, popř. nevěřících, a budou volit jinou alternativu (STAN, SZ, Svobodné, Realisty, TOP 09, Piráty),“ varuje Bělobrádek.

Bělobrádek dále varuje, že samostatní lidovci jsou považováni za „příliš malé“ a lidé mohou považovat volbu lidovců za zahozený hlas.

STAN bude státotvorný, my rozbíječi. TOP 09 bude jásat

„STAN bude státotvorný, my rozbíječi, kteří nevyslyšeli poptávku lidí po dohodě, kompromisu, spojování – pro mnohé voliče zůstaneme provinční a do sebe zahledění. Jediní, kdo budou jásat, budou TOP 09, kterou naše spojení se STAN ohrožuje doslova existenčně, a ANO, které můžeme připravit o jeho dominanci, protože nemá nyní reálného soupeře ani v ČSSD,“ píše Bělobrádek.

Dále v dopise Bělobrádek hodnotí výhody a nevýhody kandidatury za nový subjekt List. Výhody dle něho jsou: Rebranding značky a otevření se dalším voličům, kteří by samostatnou kandidátku KDU-ČSL nevolili. „Nový alternativní subjekt proevropského ražení – poptávka po něčem novém, po změně, ve společnosti je. Subjekt, který zabrání tomu, aby všechny tyto hlasy získalo ANO a nové, populistické až extremistické subjekty, dostane od voličů bonus,“ píše.

Za další výhody Bělobrádek považuje „výrazně zvýšený potenciál na zisk mandátů i v nereligiózních krajích, kde zisk mandátu za naši stranu je nejistý až zcela vyloučený, synergii hlasů, které se nebudou tříštit. Posílí i naše tradiční kraje, kde si můžeme sáhnout na další mandáty navíc, díky přepočtům (dva subjekty např. 5 % a 8 % dostanou méně poslanců, než jeden se 13 %),“ míní.

Luxova třetí síla a miláček médií

Dále píše o „rozkroční ve smyslu Luxovy ‚třetí síly‘, otevření se i nekonfesijním kandidátům a hlavně voličům ve větší míře než doposud, což přinese velký potenciál svést boj o současné voliče TOP09, ale i ANO a ČSSD“.

Bělobrádek pro List očekává daleko větší mediální zájem. „Již spekulace o vyjednávání se STAN měly širokou publicitu i bez jakékoli naší zásluhy – významná část médií by projektu jistě fandila a evidentně jsou zde i očekávání veřejnosti. V případě podpory kandidáta na prezidenta se tento subjekt dá výborně využít ke vzájemné podpoře,“ myslí si předseda lidovců.

Za nevýhody kandidatury pod značkou List považuje, že na kandidátní listině nebude samostaně KDU-ČSL (byť logo bude v kampani přítomno). „Přijdeme o peníze na politický institut podle nového zákona – toto ovšem bude asi brzy napadnuto u Ústavního soudu, protože jde o diskriminaci, která se týká více subjektů,“ píše Bělobrádek.

„Budeme muset po primárních volbách kandidátní listiny upravit ve smyslu dohody se STAN – byť to zřejmě nezhorší (spíše naopak) šance našich lidí být zvoleni, bude třeba to kandidátům KDU-ČSL vysvětlit. Musíme do nově vzniklého hnutí, za které budeme kandidovat, najít solidní bezpartijní osobnosti, které budou zárukou, že nám tento subjekt nikdo nevytuneluje. Budeme se dělit o finanční prostředky získané z voleb (což ovšem nemusí znamenat, že jich budeme mít méně, než při samostané kandidatuře). Ale budeme mít nižší náklady na kampaň. Budeme muset vytvořit nový orgán – grémium – kde budeme vše koordinovat se STAN a LIST,“ napsal Bělobrádek.

Prolomili jsme mediální ghetto a Babiš už není jediný, o kom se mluví

Bělobrádek dále upozorňuje, že značka List má již nyní značný mediální „drive“. „Ač jsme ještě nic neudělali, už má možné spojení se STAN obrovský mediální ‚drive‘ – i MfDnes a LN psaly o ‚třetí síle‘ – ještě dřív, než unikl můj dopis členské základně, prolomili jsme mediální ghetto a Babiš už není jediný, ‚o kom se mluví‘ a od koho se něco velkého očekává,“ říká Bělobrádek.

„Čím větší očekávání, tím větší by bylo zklamání a pád, pokud bychom se nedomluvili – obávám se, že by to padlo více na nás (silnější zavedená strana cukla), potenciální voliči by mohli své sympatie investovat do jiných stran,“ varuje Bělobrádek.

„Největší riziko kandidování na jiné kandidátce je, že bychom to nevysvětlili dovnitř strany, ovšem bonus za spolupráci je tak velký, že to za pokus stojí – jde o to, vše dobře vysvětlit a taky členům ukázat výhody – zejména lepší možnost prosazení programu a našich hodnot a celkově lepší pozici naší strany. Pro STAN je vyloučený model kandidovat za KDU-ČSL, jak to fungovalo s TOP09. I kvůli tomuto modelu se rozešli. Důvodů bylo samozřejmě více – ale tento byl zásadní,“ píše Bělobrádek.

Čili se bude rozhodovat, zda budou kandidovat lidovci úplně samostatně, nebo ve vytvořeném novém politickém volebním subjektu (List – LIdovci+STarostové), kde si KDU-ČSL i STAN ponechají svou právní subjektivitu a budou kandidovat na společné kandidátce (LISTu).

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…