Smůla, pane Ženíšku. Málo podpisů proti Zemanovi

22.02.2016 14:00

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek nesesbíral potřebnou podporu pro ústavní žalobu na prezidenta Zemana pro velezradu. Svých snah však nelituje a prezidentovy výroky bude řešit ještě Senát. Informuje iDNES.cz

Smůla, pane Ženíšku. Málo podpisů proti Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Ženíšek

Ženíšek se 10. února rozhodl vyzvat prezidenta k okamžité rezignaci jménem celé TOP 09. Učinil tak poté, co Zeman na jednom ze svých setkání s občany potvrdil informaci časopisu Respekt o vyplacení výkupného za dvě dívky unesené v Pákistánu.

„Záměrně a cíleně ohrožuje bezpečnost občanů ČR a dle mého soudu je to na odstoupení hlavy státu a v opačném případě na podání ústavní žaloby Ústavnímu soudu, aby rozhodl, zda jeho podání není velezradou,“ řekl Ženíšek a jeho slova podpořil i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Přesto, že jeho snahy vyšly na prázdno, svých činů Ženíšek nelituje. „Bral jsem to jako snahu probudit z letargie, kterou vnímám ve společnosti. Nelituju toho i na základě ohlasů, které dostávám od lidí na e-mail,“ řekl pro iDNES.cz

Celý text zde

Vyjádřil se také o své volbě pro příštího českého prezidenta. „Jinak já si dnes umím představit Jiřího Pospíšila, který ty ambice má a přihlásil se k tomu,“ řekl Ženíšek s tím, že je ale nejdřív třeba počkat na případného kandidáta vládnoucí strany a až pak jej doplňovat dalšími jmény.

Zemanovy výroky však ještě poputují do Senátu, který se jimi bude zabývat 2. března na návrh Starostů a nezávislých a KDU-ČSL. Šéf strany práv občanů Jan Veleba se tomu marně snažil zabránit. V Senátu dominantní ČSSD bod z pořadu schůze vyřadit nechtěla.

„Bohužel, některé výroky prezidenta se dotýkají veřejnosti i samotného Senátu a měli bychom k tomu přijmout nějaké usnesení,“ řekl šéf Starostů a nezávislých Jan Horník. Zeman si podle něj neuvědomuje dosah a důsledky svých výroků pro obraz České republiky v zahraničí. „Takže my bychom chtěli takové usnesení, aby jako nejvyšší ústavní činitel komunikoval s vládou, s dalšími ústavními činiteli. Měla by to být výzva, aby respektoval další osobnosti, aby nerozděloval společnost, ale spojoval. Zatím ta skutečnost je někde jinde,“ dodal Horník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…