Smutné zprávy: Důchodci se musí zadlužovat, aby měli na nájem

28.09.2016 7:08

Druhou nejdražší zemí Evropské unie je v oblasti nájemního bydlení Česká republika. Průměrné náklady na bydlení u nás představují více než čtvrtinu příjmů domácností, u nájemních bytů ve větších městech pak dokonce šplhají nad 40 procent příjmu. Situace je kritická především pro seniory, v nájemních bytech mají často vyšší náklady než příjmy. Informoval o tom server Novinky.cz.

Smutné zprávy: Důchodci se musí zadlužovat, aby měli na nájem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

Náklady na bydlení jsou v České republice druhé nejvyšší v Evropské unii (EU). Vyplývá to z údajů Sdružení nájemníků ČR.

„Vyšší náklady na bydlení mají pouze v Dánsku. Tam je ale jiný spotřební koš, tedy výrazně levnější potraviny a spotřební zboží vzhledem k příjmu,“ uvedl Milan Taraba, předseda Sdružení nájemníků ČR.

Dodal, že nejhorší situace je ve větších městech nad 50 tisíc obyvatel. Právě tam totiž náklady na bydlení překračují dvě pětiny z celkových příjmů domácnosti. Tuto hranici přitom EU považuje za známku předraženého nájemného.

Celý text je ZDE

Nejohroženější skupinou jsou podle expertů osamocení senioři, kterých u nás podle posledního sčítání lidu žije přes 177 tisíc v nájemních bytech. Nejvíce – zhruba 30 tisíc – bydlí v Praze, přes 10 tisíc seniorů žijících v samostatné domácnosti nájemního bytu pak eviduje Brno.

„Již nyní vydává většina seniorů žijících v nájemních bytech většinu svého důchodu na náklady spojené s bydlením. Vzhledem k tomu, že mnozí nejsou schopni si v případě zvýšení nájmu zajistit vyšší příjem, může to pro ně znamenat vážné finanční a často i existenční problémy,“ dodal Tomáš Kunc ze společnosti Senior Safe.

Za problematický považují odborníci především zákon o jednostranném zvyšování nájemného z roku 2006, který znamenal skokový růst nájemného v nájemních bytech.

Z loňské konference o sociálním bydlení, kterou pořádala Rada seniorů ČR (RS), vyplynulo, že v hlavním městě se mezi lety 2006 až 2012 cena nájemného na metr čtvereční průměrně navýšila až čtyřikrát, tedy z 37 korun na téměř 150 korun.

Výše důchodu se však v Praze ve stejném období zvýšila podle zjištění RS pouze 1,3krát.

Ceny nájmů navíc vzrostly i v dalších letech. Například v roce 2014 došlo k navýšení nájemného v celostátním průměru o jeden procentní bod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…