Snaha dostat Torubarova z letadla byla zbytečná hysterie, myslí si Benešová

24.07.2013 14:39

Nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová v kauze Torubarov schvaluje vydání ruského podnikatele. Podle Benešové neporušil úřad žádný zákon. V rozhovoru pro server Lidovky.cz ovšem prohlásila, že by byla zdrženlivější a počkala by na výsledky azylového řízení.

Snaha dostat Torubarova z letadla byla zbytečná hysterie, myslí si Benešová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Marie Benešová

Benešová míní, že obavy o osud Torubarova i snaha zabránit odletu letadla za pomocí cisterny byly zbytečnou hysterií.

Torubarovův obhájce podal nekvalitní stížnost k ÚS

Ministerstvo spravedlnosti dodrželo vše, co mělo být dodrženo. Benešová ale vidí chybu na straně Torubarova obhájce Milana Hulíka.

"Byla tam nekvalitně udělaná ústavní stížnost panem advokátem, to je gró celé věci," upozornila ministryně. Hulík ale poukazoval na to, že se nemohl bránit u Ústavního soudu, protože nebyl informován o vydání svého klienta.

Alexej Torubarov požádal v Česku o azyl. Tehdejší ministr Pavel Blažek (ODS) ale rozhodl o jeho vydání i přes nedokončené řízení o udělení azylu. Za to Blažka kritizoval Český helsinský výbor, podle kterého došlo k porušení několika mezinárodních závazků.

Před vydáním by se mělo počkat na výsledek azylového řízení, míní Benešová

Podle Lidovek.cz pak nová ministryně nepřímo naznačila, že Blažek v tomto ohledu chyboval. "Obecně platí, že by se mělo k výsledku azylového řízení přihlížet. Na to bych asi byla opatrná, to bych hlídala. Nemám ale k případu podrobné informace," řekla Benešová.

Torubarov byl v Rusku obviněn z vydírání důstojníka tajné služby a z podvodů. Když si ho ruská strana 2. května odváděla na Letišti Václava Havla do letadla, pokusilo se několik českých ministrů podnikatele na poslední chvíli zadržet v Česku. Exministr financí Miroslav Kalousek dokonce nechal do dráhy letadla přistavit cisternu. Kvůli tomu nyní čelí trestnímu oznámení. Torubarov pak podal stížnost na rozhodnutí exministra Blažka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…