Snažil se reagovat, ale... Schillerová jednala s Pavlem. Ve srovnání se Zemanem propadl

21.11.2023 22:45 | Monitoring

Zástupci hnutí ANO dnes jednali s prezidentem o penzijní reformě. Stínová ministryně financí a místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová v Aby bylo jasno popsala Pavlovy reakce na její argumenty. Vzpomínala také na zcela odlišné jednání, které v minulosti vedla s tehdejším prezidentem Milošem Zemanem coby zkušeným a inspirujícím ekonomem. Vyzdvihovala slovenského premiéra Roberta Fica (SMER) jako lídra, premiéra Petra Fialu (ODS) označila za „slabého“.

Snažil se reagovat, ale... Schillerová jednala s Pavlem. Ve srovnání se Zemanem propadl
Foto: Aby bylo jasno
Popisek: exministryně financí Alena Schillerová

Zástupci hnutí ANO dnes prezidentu Pavlovi na jeho vyžádání sdělili názory na důchodovou reformu, kterou v uplynulém týdnu představil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) a kterou dlouhodobě kritizují. „Panu prezidentovi jsem říkala, že dva pokusy o novelu zákona o důchodovém pojištění skončily na Ústavním soudu z naší iniciativy a teď tu máme pokus další, zase další salámová metoda. Součástí návrhu je prodloužení věku odchodu do důchodu nad 65 let a druhá věc je snížení důchodu asi o osm procent v horizontu příštích let.

My jsme říkali panu prezidentovi, že to je A, ale kde je B. Pokud se prodlouží věk odchodu do důchodu s odkazem, že se prodlužuje doba dožití, což je pravda, tak kde máme podklady, čísla a analýzy, že s tou dobou dožití souvisí i to, že se dožijete zdravý? Jsme průmyslová země, spousta lidí pracuje v těžkých podmínkách,“ zmínila Schillerová, čím u prezidenta argumentovala.

„Druhá věc, nejzásadnější: jestliže se mají snížit důchody, tak my chceme říct, že lidé vystačí s menšími důchody? To přece takto nemůžeme říct. Musíme se bavit o třetím pilíři a musíme se snažit o to, že se bude zvyšovat podíl vlastních prostředků, které si na důchody lze uspořit. To, že si celá řada lidí nespoří na důchody, není proto, že by byli nezodpovědní a nechtěli, ale protože na to jednoduše nemají. Takže musíme motivovat zaměstnavatele, aby jim přispívali, a ty zase daňově zvýhodnit,“ hovořila Schillerová o balíku opatření, který je třeba projednat. Kritizovala také, že by se úprava předčasných důchodů pro náročné profese doplňovala dodatečně.

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí
Není to podle jejích slov žádná důchodová reforma, pouze parametrické změny, které jsou navíc nedostatečné. „Je otázka, zda je někdo dnes schopen vůbec důchodovou reformu předložit. Čas jsme promarnili někdy před dvaceti lety, kdy byly ještě peníze z privatizace, než se nenávratně rozkradly,“ uvedla Schillerová. Je podle ní nemyslitelné, aby se úprava předčasných důchodů pro náročné profese doplňovala dodatečně.

Popsala, jaká byla prezidentova odezva na její argumenty. „Musím říct, že debata byla věcná. Vyslechl naši argumentaci, myslím si, že tomu naslouchal. Řekl, že i on bude dávat připomínky. Myslím, že i když to neřekl úplně natvrdo, že s novelou má problém a uvědomuje si, že není dobře, že tu koalice nekomunikuje s opozicí o tak zásadní věci,“ zmínila prezidentovy reakce.

Předmětem jednání byl i vládní konsolidační balíček. Prezident má do tohoto pátku lhůtu, aby jej podepsal. „Apelovala jsem na pana prezidenta, požádala jsem ho, aby daňový balíček nepodepisoval. Ptal se, co by bylo, kdyby ten balíček nebyl. Řekla jsem, že úplně jiná strategie, kterou bychom měli my,“ uvedla Schillerová a pustila se do dlouhého výčtu konkrétních bodů.

Náznak, že by prezident konsolidační balíček mohl vetovat, zástupci hnutí ANO nezískali. „Nezískali jsme žádný příslib ani žádný názor. Nicméně ptal se nás na názor, a tím ta debata skončila,“ uvedla Schillerová.

Podobně v minulosti jako ministryně financí jednala i s prezidentem Milošem Zemanem. Zmínila, v čem se od jednání s prezidentem Petrem Pavlem odlišují: „Obě ta jednání jsou korektní. Ale liší se zásadně v tom, že Miloš Zeman byl bývalý premiér, byl to zkušený exekutivec. On se velice dobře vyznal v rozpočtu, rozuměl daním, byl to prognostik, ekonom. Vždy jsem si ráda vyslechla jeho názory, protože pro mě byly mnohdy velmi inspirativní. Takže v tomto směru pro mě ta debata byla samozřejmě debatou dvou lidí, kteří si po té odborné stránce měli co dát. Čerpala jsem z jeho velkých zkušeností v politice, to bylo naprosto zřejmé. V tomto směru vidím odlišnost. Pan prezident Pavel byl připraven, měl připraveny podklady, snažil se na to reagovat, ale prostě ta zkušenost tam není,“ uvedla Schillerová.

Ve středu se v Praze koná setkání prezidentů zemí V4. Schillerová za hnutí ANO uvedla, že jim velmi vadí, že se současná vládní pětikoalice od visegrádské čtyřky distancuje. „Rozbití V4 považuji za trestuhodné ze strany této vlády Petra Fialy. Komu to poslouží? Rozhodně ne zájmům České republiky,“ zdůraznila.

V pátek navštíví Českou republiku slovenský premiér Robert Fico. Schillerová v tomto kontextu označila za „nevhodné“, že premiér Petr Fiala (ODS) svému slovenskému protějšku nepopřál k vítězství ve volbách. Doufá, že se nyní upozadí osobní a politické rozdíly a převládne to, že Česko a Slovensko musejí zůstat nejbližšími spojenci.

„Slovensko cítilo, že chce v čele silného lídra, bohužel, my v čele vlády nemáme silného lídra, to řeknu otevřeně. Myslím, že to rozhodlo v jeho případě. Slovensko jasně řeklo, že nechce žádné zelené šílenství, imigranty. Zvolili toho, kdo jim dával recepty na řešení problémů,“ uvedla Schillerová na adresu Roberta Fica.

O premiéru Fialovi v rozhovoru naopak hovořila jako o „slabém a neinformovaném premiérovi“. Zmínila i „ostudu“, kterou Česku udělal premiér Fiala při návštěvě Afriky. „Troufnu si to přirovnat k výprasku, který tam náš premiér dostal,“ uvedla Alena Schillerová. O premiéru Fialovi v rozhovoru následně hovořila jako o slabém: „Ve velice krátké době nám hrozí stávka učitelů, lékařů a hrozí stávka odborářů. Toto je vysvědčení toho, že máme slabého premiéra, navíc absolutně neinformovaného,“ uvedla Alena Schillerová. Současný vládní kabinet podle ní „žije v bublině“ a jsou tak „asociální“, že ani stávky pětikoalicí neotřesou. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pro Pavla je povinnost udržet u vlády Pětikoalici, protože ta plní zadané úkoly z EU, a USA jako on, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 22.11.2023 8:36:22

|  13 |  0

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…