Sněmovna asi schválí výhodnější odpisy strojů pro studenty

06.06.2013 11:20

Sněmovní rozpočtový výbor dnes doporučil poslancům schválit předlohu o daňovém zvýhodnění firem, které nakoupí stroje a zařízení určené k odbornému vzdělávání studentů především technických oborů. Poslanecká novela daňového zákona má zejména podpořit spolupráci škol a firem při odborné přípravě studentů.

Sněmovna asi schválí výhodnější odpisy strojů pro studenty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Výbor dnes navrhl normu formálně upravit na návrh jednoho z autorů Františka Laudáta (TOP 09) tak, aby odpovídala projednávanému balíku daňových změn souvisejících s rekodifikací soukromého práva. Podle náměstka ministra financí Ladislava Minčiče není souběh návrhů na závadu. Pokud vyjdou ve Sbírce zákonů obě úpravy, nic se nestane, uvedl.

Peníze, které firma použije pro nákup technologií, přístrojů či pro formy stipendia a podobně, si bude moci podle normy odečíst z daňového základu. Novela počítá s tím, že pokud firmy budou využívat svůj majetek pro účely výuky po víc než polovinu doby provozu, budou si moct v roce, kdy ho uvedou do užívání, odečíst od daňového základu 110 procent jeho vstupní ceny. Pokud by zařízení sloužilo studentům jen 30 až 50 procent času, mohly by si odečíst 50 procent ceny.

Předloha také stanovuje strop pro odpisy

Možnost odpočtů by se vztahovala i na případy finančního leasingu. Ke studijním účelům by firmy musely používat zařízení ve všech případech nejméně tři roky. Předloha stanoví také výpočet pro strop pro odpisy.

Poslanci v novele dále navrhují zvýšení horní hranice odečitatelného motivačního příspěvku pro studenty. Nově by si firmy mohly odečítat u středoškoláků až 5000 korun místo dosavadních 2000 korun a u vysokoškoláků až 10.000 korun místo dosavadních 5000 korun. Další odpočty by mohly firmy uplatnit na žáka a studenta při praktickém vyučování a při odborné praxi. Jednalo by se o 200 korun na jednu hodinu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…