Sněmovna bude opět vydávat Babiše. A taky docenta Svobodu

18.01.2022 6:32

Sněmovní mandátový a imunitní výbor bude dnes pokračovat v projednávání žádosti o vydání bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo. Členové budou dál posuzovat také žádost o vydání někdejšího pražského primátora Bohuslava Svobody z ODS v kauze opencard. Je možné, že výbor už dá doporučení sněmovnímu plénu, jak by mělo o žádostech rozhodnout.

Sněmovna bude opět vydávat Babiše. A taky docenta Svobodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sečteno. Vláda Petra Fialy důvěru dostala

K Babišovu případu členové výboru vyslechnou státního zástupce Jaroslava Šarocha. Pozvánku na jednání obdržel rovněž Babiš. K projednávání žádosti v kauze někdejší městské karty opencard poslanci přizvali Svobodu.

Případ Čapí hnízdo pokračuje třetí volební období. Sněmovna Babiše ke stíhání v minulosti vydala už dvakrát. Kromě předsedy hnutí ANO je v kauze kolem padesátimilionové dotace na výstavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo obviněna i jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). Stíhání se týká podezření z poškození finančních zájmů Evropské unie a z dotačního podvodu.

V případu opencard soud už dříve osvobodil další obžalované. Nynějšího předsedy sněmovního zdravotnického výboru Svobody se tehdejší odvolací proces netýkal. Na začátku minulého volebního období totiž poslanci někdejšího primátora k trestnímu stíhání nevydali.

V předminulém období ho Sněmovna vydala, v roce 2016 ho soud nepravomocně odsoudil k podmíněnému trestu 2,5 roku. V kauze čelilo několik někdejších představitelů Prahy stíhání pro podezření z porušení povinnosti při správě cizího majetku a z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…