Sněmovna bude schvalovat úplné zrušení elektronické evidence tržeb

25.11.2022 6:15

Sněmovna dnes bude schvalovat sporný vládní návrh na úplné zrušení elektronické evidence tržeb (EET) ke konci letošního roku. Proti zániku evidence tržeb vystupuje opoziční hnutí ANO. Zamítnutí předlohy na mimořádné schůzi svolané z podnětu koaličních poslanců ale s největší pravděpodobností neprosadí.

Sněmovna bude schvalovat úplné zrušení elektronické evidence tržeb
Foto: pixabay.com
Popisek: EET - ilustrační foto

Zástupci ANO trvají na tom, že jeden ze stěžejních projektů předsedy hnutí Andreje Babiše ještě jako ministra financí narovnal podnikatelské prostředí a vynesl státu víc peněz. Nynější koaliční vláda Petra Fialy (ODS) naopak tvrdí, že elektronická evidence tržeb představuje jen zátěž pro podnikatele, přínosy pro stát zpochybňuje.

Vedle zamítnutí bude dolní komora hlasovat také o dalším návrhu ANO, aby elektronická evidence tržeb zůstala i nadále dobrovolná. Rozpočtový výbor přijal i k této úpravě nesouhlasné stanovisko. Pozastavená, a tedy dobrovolná, je evidence tržeb od covidové epidemie.

Elektronická evidence tržeb začala platit od prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 byla povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. Následně se měla rozšířit na další obory, šlo například o řemeslníky, lékaře, taxikáře, účetní nebo advokáty. Původně měla být poslední fáze spuštěna od loňského května a do EET se mělo podle odhadů zapojit dalších zhruba 300.000 podnikatelů. Pokud by zákon o evidenci tržeb nebyl zrušen, od ledna by byla EET znovu spuštěna v povinném režimu a v plném rozsahu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…