Sněmovna by měla rozhodnout o zdanění státních náhrad církvím

12.03.2019 6:23

Sněmovna by měla dnes odpoledne opět hlasovat o zdanění státních náhrad, které dostávají církve za majetek nevydaný v restitucích. Rozhodne také o podobě vládního daňového balíčku a zákona o zpracování osobních údajů, který reaguje na evropské nařízení GDPR. Předlohy vrátil poslancům Senát.

Sněmovna by měla rozhodnout o zdanění státních náhrad církvím
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Sněmovna by se ale také mohla zabývat podezřeními kolem předsedy poslanců ANO Jaroslava Faltýnka. Souvisejí s provozováním mýtného systému na dálnicích. Snahu o zařazení mimořádného bodu na schůzi avizovala část opozice. Navrhnout jej ale chce i sám Faltýnek. Případem by se měl před jednáním pléna zabývat poslanecký klub ANO. Policisté zasahovali minulý týden na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), ve firmě Kapsch i u Faltýnka doma.

Předlohu KSČM o zdanění takzvaných církevních restitucí Senát zamítl jako protiústavní. Očekává se však, že ji dolní komora potvrdí a pošle k podpisu prezidentovi. Část poslanců i senátorů už ohlásila, že pokud bude zdanění platit, obrátí se na Ústavní soud.

Ve vládním daňovém balíčku chce horní komora snížit mimo jiné daň z přidané hodnoty na vybrané služby řemeslníků a na točené pivo a snížit spotřební daň z lahvového piva. Doporučila také zavést nižší sazbu DPH na teplo už od letošního července. V návrhu zákona o zpracování osobních údajů senátoři žádají například zrušení postihů pro obce a kraje za porušení pravidel ochrany soukromí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…