Sněmovna podpořila snahu zlepšit správu autorských práv

12.12.2012 18:20

Odstranit nejasnosti kolem kolektivní správy autorských práv má poslanecká novela, kterou dnes Sněmovna podpořila v prvním kole projednávání. Před dalším schvalováním se předlohou, pod kterou jsou podepsáni zástupci ze všech sněmovních stran včetně ministryně kultury Aleny Hanákové (TOP 09), bude zabývat sněmovní kulturní výbor.

Sněmovna podpořila snahu zlepšit správu autorských práv
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

Norma má podle její spoluautorky Gabriely Peckové (TOP 09) mimo jiné umožnit, aby se na ty, kdo chtějí uvést například divadelní hru, obracel vždy jen jeden kolektivní správce autorských práv kvůli sjednání licenční či obdobné smlouvy.

"Teoreticky se na jednoho uživatele při veřejném užití autorských děl a jiných předmětů ochrany může obrátit až pět kolektivních správců. Každý by přitom mohl žádat uzavření obdobných smluv jen s tím rozdílem, že jednou se bude týkat autorů hudby, jednou režisérů a jindy zas výrobců, nakladatelů, herců," popsala současný stav Pecková.

Autorům pak má novela umožnit uzavírat licenční smlouvy s nakladateli na kratší dobu, než na celou dobu trvání majetkových práv. Kolektivním správcům by pak předloha měla dát možnost, aby výběrem odměn pro autory pověřili jinou firmu. Podle připomínek vlády by mělo být ale zákonem stanoveno také to, že kolektivní správci by se tím nezbavili zákonné odpovědnosti.

Předloha by měla také vyřešit problém s placením daně z přidané hodnoty, který se podle tvůrců předlohy nejčastěji týká práva na odměnu za půjčení díla. Nově by kvůli tomu sazby odměn měly být ze zákona uváděny bez DPH.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…