Sněmovna prodloužila lhůtu pro přijímání návrhů na vyznamenání

24.03.2013 16:27

Sněmovna letos prodloužila lhůtu, v níž jí bude možné předkládat nominace osobností na státní vyznamenání. Přijímat je bude až do 20. dubna, oznámil tento týden tiskový odbor dolní komory. Senát zůstal věrný tradici. Už počátkem roku oznámil, že návrhy očekává do konce března. Odeslat je do horní komory tedy bude třeba už jen do konce příštího týdne.

Sněmovna prodloužila lhůtu pro přijímání návrhů na vyznamenání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Řád zlaté lípy

Loni Sněmovna dostala od občanů na 45 podnětů, koho by měla na vyznamenání navrhnout prezidentovi. Poslanci nakonec nominovali 27 osobností. Se senátory se shodli na navržení zesnulého soudce a ombudsmana Otakara Motejla, patronky zdravotně postižených Mathildy Nostitzové a autora československého pavilonu na světové výstavě Expo 1970 Viktora Rudiše. Sněmovna vybrala také chirurga Pavla Pafka, hokejistu Jaroslava Holíka, psychologa Jaroslava Šturmu nebo kytaristu Lubomíra Brabce.

Senát navrhl před rokem vyznamenat 35 osobností, například někdejšího eurokomisaře Güntera Verheugena, který vyjednával český přístup do EU, šéfa Nadace Charty 77 Františka Janoucha, filozofa Erazima Koháka a atletku Jarmilu Kratochvílovou. Návrhy pro Senát je nutno podávat prostřednictvím jednotlivých senátorů nebo senátorských klubů, a to poštou nebo elektronicky.

Bývalý prezident předal 22 ocenění

Václav Klaus jako prezident loni 28. října při svém posledním předávání státních vyznamenání udělil 22 ocenění. Ze senátních nominantů si vybral dva - protikomunistického odbojáře Josefa Plocka a skladatele Marka Kopelenta. Ze sněmovních návrhů vyhověl třem. Vyznamenání od Klause dostali bývalý vedoucí náboženské redakce Rádia Svobodná Evropa Karel Jaroslav Fořt a protikomunističtí odbojáři Jaromír Jarmara a Hubert Procházka.

Letos bude vyznamenání poprvé předávat Klausův nástupce Miloš Zeman. Stejně jako jeho předchůdci k nominacím parlamentu a také vlády může, ale nemusí, přihlížet.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…