Sněmovna schválila sankční zákon. Dílo Jana Lipavského a jeho „přítele“ Billa

14.10.2022 19:44

Ministr zahraničí Jan Lipavský ocenil, že poslanci dnes schválili jím dlouhodobě prosazovanou českou verzi Magnitského zákona proti provinilým cizincům. Stát bude moci zmrazit majetek nebo zakázat pobyt na českém území cizincům či společnostem, jež se dopustí závažných protiprávních jednání.

Sněmovna schválila sankční zákon. Dílo Jana Lipavského a jeho „přítele“ Billa
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

Norma také umožní zavést restrikce proti organizacím a režimům, které porušují lidská práva nebo používají teroristické metody a kybernetické útoky. Zákon, který umožní využívat i jiné postihy než ty, které jsou uvedeny na sankčním seznamu EU, nyní dostane k projednání Senát.

Na prosazení tohoto zákona Jan Lipavský pracoval dávno předtím, než se stal ministrem, společně s britským miliardářem Billem Browderem, který se v reakci na usmrcení svého právníka Sergeje Magnitského v Rusku snaží po celém světě prosadit legislativu postihující porušování lidských práv.

„Považuji to za výsledek naší sebevědomé zahraniční politiky,“ vyjádřil spokojenost nad schválením normy ministr zahraničí Jan Lipavský. „V zahraničí se o zákon zajímají, je to pro nás dobrá vizitka,“ dodal ministr před novináři.

O zařazení na sankční seznam bude podle předlohy rozhodovat vláda na návrh Ministerstva zahraničí. Podle Lipavského nám Magnitského zákon pomůže vydobýt pověst, kterou nám získal Václav Havel.

Magnitského zákon je pojmenovaný po ruském právníkovi Sergeji Magnitském, který byl v listopadu 2008 zatčen za údajné daňové úniky krátce poté, co obvinil ruské policejní a justiční pracovníky z defraudací. Magnitského si v Rusku najal právě britsko-americký finančník Bill Browder, kterého v červenci 2013 moskevský soud v nepřítomnosti odsoudil na devět let za daňové úniky. Browder totiž tvrdil, že se stal obětí korupčního spiknutí. Po Magnitského smrti dosáhl v USA schválení zákona, v prosinci 2012 jej podepsal tehdejší americký prezident Barack Obama.

JIní však poukazují na trhliny v jeho příběhu a připomínají, že Browder, který má na Rusko příbuzenské vazby (jeho dědeček, předseda americké komunistické strany, si odtamtud ve třicátých letech přivezl jeho babičku) patřil k nejvíce bezohledným americkým investorům v Rusku už od devadesátých let. Vladimíra Putina v prvních letech jeho vlády intenzivně podporoval. Moskevská korespondentka dánských novin později vydala o problematickém příběhu „Putinova nepřítele číslo jedna“, jak se sám Browder prezentuje.

Spojené státy zákonem zakázaly vstup do země a nařídily zmrazení účtů lidem, kteří byli podle USA zapleteni do porušování lidských práv a mohli se podílet na Magnitského nevyjasněné smrti v moskevské vazební věznici.

Na český přesah Browderova příběhu, který může být vysvětlením snahy vlády přijmout jeho zákon, upozornil v únoru také internetový pořad Aby bylo jasno Jany Bobošíkové. Mezinárodní tour amerického miliardáře, lobbujícího za přijetí zákona, tehdy zavítala i do České republiky. V roce 2019 se v Poslanecké sněmovně konal seminář o Magnitského zákoně, jehož pořadatelem byl poslanec Pirátů Jan Lipavský, dnes ministr zahraničí.

Jan Lipavský o Billu Browderovi hovoří jako o svém příteli.

 

 

Kabinet Petra Fialy (ODS) v programovém prohlášení předpokládal přijetí takzvaného Magnitského zákona pro lepší vymahatelnost ochrany lidských práv do konce příštího roku. Přípravu předlohy urychlila ruská invaze na Ukrajinu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…