Sněmovna smetla snahu Úsvitu zvýšit odpovědnost správy za majetek

30.04.2014 17:34

Sněmovna v souladu s postojem vlády zamítla návrh zákona, kterým chtěli poslanci hnutí Úsvit posílit odpovědnost zástupců veřejné správy za svěřený majetek. Předloha by byla podle kritiků duplicitní s ohledem na stávající předpisy a nijak by neřešila problémy s jejich výkladem. Přinesla by prý naopak větší chaos.

Sněmovna smetla snahu Úsvitu zvýšit odpovědnost správy za majetek
Foto: red
Popisek: Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

Zamítnutí návrhu podpořili nejen téměř všichni zástupci vládní koalice, ale i většina zástupců ODS a TOP 09. Komunisté se hlasování většinou zdrželi.

Sami zástupci Úsvitu přiznávali, že odpovědnost zástupců státu a samosprávy za svěřený majetek už platné zákony upravují. „Duplicita jakási existuje, ale dochází k netransparentním a nejasným výkladům v těchto věcech. Je to prostě velmi obtížně vymahatelné," uvedl poslanec Úsvitu Radim Fiala. Odmítl ale, že by návrh byl populistický. „Řekněte, jak to uděláme nepopulisticky, aby se nekradlo," dotázal se poslanců.

Sociální demokrat Štěpán Stupčuk nicméně trval na tom, že stávající úprava je komplexní. „Nelze očekávat, že by tento návrh (Úsvitu) přinesl nějakou novou kvalitu, přinesl by naopak výkladový chaos," prohlásil. „Takto formulovaný zákon považuji za nadbytečný," přidal se František Laudát z TOP 09.

Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) ve svém odmítavém postoji poukazovala také na to, že norma by se nevztahovala na státní organizace, které jsou z tohoto zákona vyloučeny. Úprava Úsvitu prý navíc obsahovala nejasné pojmy, legislativní nedostatky i písařské chyby. Podobnou úpravu Úsvitu odmítl z obdobných důvodů už předchozí kabinet Jiřího Rusnoka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…