Sněmovna vesměs přehlasovala senátní veta, Klausova vždy

20.01.2013 12:26

Sněmovna s koaliční většinou dosud v tomto volebním období vesměs přehlasovala senátní veta zákonů. V horní komoře má většinu opoziční ČSSD. Ani s jedním vetem ve Sněmovně neuspěl prezident Václav Klaus. Vyplývá to ze statistiky zahrnující předlohy od začátku volebního období do konce loňského roku, kterou ČTK poskytl sněmovní tiskový odbor.

Sněmovna vesměs přehlasovala senátní veta, Klausova vždy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny

Sněmovna rozhodovala o 29 předlohách, které Senát zamítl. Nepřehlasovala jen dvě veta. Neuspěl poslanecký návrh Ivany Řápkové a Lenty Kohoutové (obě ODS), podle kterého by dávka na živobytí podléhala exekuci a dlužníci by dostali možnost podepsat na tuto dávku s úřady dohodu o srážkách. Ve Sněmovně také napoprvé narazil vládní daňový balíček, když ho po senátním vetu nepodpořila skupina rebelujících poslanců ODS.

Klaus vetoval podle statistiky 13 norem. Sněmovna prezidenta ve všech případech přehlasovala

S pozměňovacími návrhy vrátil Senát poslancům 66 předloh. V těchto případech byla horní komora mnohem úspěšnější než u vet; Sněmovna schválila v senátním znění 33 z nich. Ve sněmovním znění poslanci potvrdili 32 zákonů a jeden nepřijali vůbec. Šlo o poslaneckou novelu Pavla Staňka (ODS), kterou chtěl podpořit střídavou péči o dítě v případech rozchodu rodičů.

Do Sněmovny dorazilo od začátku volebního období do konce loňského roku 463 návrhů zákonů. Z nich 270 schválila a 251 už vyšlo i ve Sbírce zákonů. Pět desítek předloh poslanci zamítli. Nejvíc návrhů zákonů předložila vláda, a to skoro 267. Činili se i poslanci, kteří podali na 147 předloh. Dalších 28 norem připadá na Senát a 21 na krajská zastupitelstva.

Navrhovatelé podle statistiky stáhli 18 norem. Dalších sedm jim Sněmovna vrátila zpět k dopracování, což je ale prakticky jen měkčí forma zamítnutí. Parlament nepřijal čtyři navržené normy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

22:58 Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

Piráti představili svůj 12bodový plán pro boj s dezinformacemi, v němž požadují, aby další ministers…