Sněmovna začne projednávat česko-americkou obrannou smlouvu

27.06.2023 6:30

Sněmovna dnes zahájí projednávání česko-americké smlouvy o obranné spolupráci.

Sněmovna začne projednávat česko-americkou obrannou smlouvu
Foto: archív autora
Popisek: Vír vlajky USA

V úvodním kole se očekává kritika dohody od poslanců opozičního hnutí SPD. Naopak v poslaneckém klubu opozičního hnutí ANO má ujednání většinově podporu. Ještě před schválením programu schůze, která začíná odpoledne, se očekávají obvyklé opoziční snahy o jeho změny.

Obrannou smlouvu se Spojenými státy schválila vláda letos v dubnu. V květnu ji ve Spojených státech podepsala ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Zhruba čtyřicetistránkový dokument se zabývá mnoha oblastmi, které mohou souviset s případnou přítomností amerických vojáků v Česku nebo spoluprací amerických a českých ozbrojených sil na českém území.

Dohoda podle SPD vytváří podmínky pro pobyt amerických vojáků a pro výstavbu budov s charakterem velvyslanectví bez přístupu české strany. Hnutí žádá její schvalování v referendu. Vládní činitelé zdůrazňují, že smlouva není o pobytu amerických vojáků ani o jejich základně. Předsedkyně frakce ANO Alena Schillerová zmínila zvýšení bezpečnosti Česka.

Ve Sněmovně je nyní dohoda v úvodním kole. Po skončení prvního čtení by ji měl posoudit branný, a také zahraniční výbor. Teprve následně dolní komora rozhodne, zda souhlas k ratifikaci smlouvy v podobě prezidentova podpisu dá. V Senátu je schvalovací postup odlišný. Smlouvu v něm nejprve posoudí příslušný výbor. Plénum rozhodne o souhlasu horní komory s ratifikací na schůzi, která začne 13. července.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Sněmovna dnes zahájí projednávání česko-americké smlouvy o obranné spolupráci., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTOR , 27.06.2023 7:35:10
Ukončení suverenity ČR, pod vedením zaprodaných zrádců IV.říše, pod okupací USA, se naplní. HNUS fialovej. Protektorátní vláda, si nechá posvětit zradu!

|  12 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…