Sněmovna zpřístupní stranické finanční zprávy za loňský rok

04.04.2017 9:43

Poslanecká sněmovna zpřístupní dnes odpoledne veřejnosti výroční finanční zprávy politických stran a hnutí za loňský rok. Strany v nich informují například o sponzorských darech od jednotlivců a firem i o celkových výsledcích svého hospodaření.

Sněmovna zpřístupní stranické finanční zprávy za loňský rok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Velké parlamentní strany loni většinou hospodařily se ztrátou, kterou do značné míry způsobily zvýšené výdaje na podzimní krajské a senátní volby. Výjimkou je ODS, která měla po zdanění zisk 8,9 milionu korun.

Nejvýraznější záporný výsledek vykázala ČSSD, která hospodařila se ztrátou 180,2 milionu korun. Hnutí ANO skončilo ve schodku 40,4 milionu korun, TOP 09 v minusu 18 milionů korun, KSČM 9,2 milionu, hnutí STAN 2,4 milionu korun a KDU-ČSL skoro v milionové ztrátě.

Výroční finanční zprávu za loňský rok doručilo do Sněmovny zatím víc než 140 stran a hnutí z celkových 264 subjektů. Zájemci si mohou z dokumentů pořizovat v Parlamentní knihovně výpisky i kopie.

Zprávy prověřuje sněmovní kontrolní výbor zejména z hlediska, zda dorazily včas a jsou úplné. Pokud některá strana dokument opakovaně nepředloží, hrozí jí pozastavení činnosti a v krajním případě až zrušení. Předložení úplné zprávy je taky podmínkou pro to, aby stát stranám a hnutím vyplatil zákonem dané příspěvky z veřejných peněz.

Strany a hnutí posílají letos své zprávy do Sněmovny naposledy. Od příštího roku je bude kontrolovat nový Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Úřad vznikl letos a sídlí v Brně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…