Sněmovní komise dnes vyslechne Chovance a Tuhého

08.08.2017 7:02

Sněmovní komise, která vyšetřuje úniky informací z vyšetřovacích spisů, si na dnešní den předvolala ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) a policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Vyslechnout chce také bývalého náměstka ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů Dušana Brunclíka a novináře Janka Kroupu.

Sněmovní komise dnes vyslechne Chovance a Tuhého
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Brunclíka chce komise vyslechnout kvůli tomu, že jeho výslech v kauze policejních úniků byl podle zveřejněných nahrávek předmětem rozhovorů mezi exministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a bývalým novinářem Mladé fronty Dnes Markem Přibilem. Dalším předvolaným je novinář Janek Kroupa, na jehož roli z hlediska získávání a zveřejňování některých informací Přibil poukazoval.

Podnětem ke vzniku komise byly právě nahrávky Babiše a Přibila, podle nichž Babiš mohl dostat dokumenty z vyšetřovacích spisů. Babiš ale opakovaně popřel, že by měl někdy k dispozici takzvaný živý policejní spis. Obdobně se vyjádřil i Přibil, oba již před komisí vypovídali.

Komise prověřuje případné protiprávní jednání v souvislosti s možným neoprávněným získáváním spisů orgánů činných v trestním řízení. Má se zaměřit také na to, zda údaje z těchto spisů nebyly zneužívány k ovlivňování politické soutěže nebo destabilizaci demokratického právního státu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…