Sněmovní výbor pro rozpočet zvolil předsedkyni. Má jej vést komunistka Vostrá

28.11.2017 18:54

Předsedkyní sněmovního rozpočtového výboru se stala poslankyně KSČM Miloslava Vostrá. Do funkce ji dnes v tajné volbě zvolili členové výboru na jeho první schůzi, volbu musí ještě stvrdit plénum sněmovny. Vostrou navrhl její stranický kolega Jiří Dolejš, jiný kandidát nebyl. Komunisté tak mají předsedu druhého výboru, minulý týden se jejich poslanec Stanislav Grospič stal předsedou mandátového a imunitního výboru.

Sněmovní výbor pro rozpočet zvolil předsedkyni. Má jej vést komunistka Vostrá
Foto: red
Popisek: Miloslava Vostrá

Vostrá zasedá v rozpočtovém výboru od roku 2006, byla i jeho místopředsedkyní. V minulém volebním období výboru předsedal sociální demokrat Václav Votava, který ale svůj mandát neobhájil. V letech 2010 až 2013 výboru předsedal občanský demokrat Pavel Suchánek a v období 2006 až 2010 dosavadní premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Rozpočtový výbor má na starosti hlavně projednávání státního rozpočtu i státního závěrečného účtu. Projednává návrhy zákonů týkající se hlavně daní, ale i bankovnictví, pojišťovnictví, kapitálového trhu a rozpočtových pravidel. Podle zákona schvaluje návrhy rozpočtů Hradu, sněmovny, senátu, Nejvyššího kontrolního úřadu, ombudsmana a Ústavního soudu. Schvaluje také některé přesuny peněz uvnitř schváleného státního rozpočtu.

Sněmovna bude mít v tomto volebním období 18 výborů. Výbory budou mít od 17 do 24 členů. Jejich počty vycházejí z dohody všech poslaneckých klubů. Nejpočetnější budou rozpočtový, hospodářský, sociální, zdravotnický a školský výbor a výbor pro veřejnou správu. Zasedne v nich po 24 poslancích. V ústavně-právním výboru bude 22 poslanců. V osmi výborech bude po 18 poslancích. Jde o organizační, volební, evropský, zahraniční, zemědělský, bezpečnostní a branný výbor a o výbor pro životní prostředí. Nejmenšími výbory budou kontrolní a petiční, zasedne v nich po 17 poslancích. Mandátový a imunitní výbor je 19členný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…