Sobotka, Babiš... Detaily z vlády, které se stávaly za zavřenými dveřmi. Končící ministr Němeček odhaluje

24.11.2016 16:16

Odvolaný ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) se v rozhovoru pro Reflex rozhovořil mimo jiné o svém zápasu s vicepremiérem Andrejem Babišem (ANO). Ministerské odvolávání bylo podle něj navíc docela rychlé.

Sobotka, Babiš... Detaily z vlády, které se stávaly za zavřenými dveřmi. Končící ministr Němeček odhaluje
Foto: Ministerstvo zdravotnictví
Popisek: Exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

„Premiér si mě předvolal o týden dřív, než původně avizoval, a řekl, že jsme dopadli špatně v krajských volbách a že je potřeba udělat změny ve vládě. Prý že cítí, že zdravotnictví je klíčová oblast, a soudí, že by to chtělo nové tváře. Odpověděl jsem, že je to jeho právo, ale nemyslím si, že jsme udělali něco špatně. Řekl, že si váží, čeho všeho jsme dosáhli. Odpověděl jsem, že mu nebudu dělat problémy a jako premiér má právo si vytvořit svůj tým,“ popsal Němeček svůj konec. Tehdy, když s premiérem mluvil, hovořili o nástupcích doktoru Šimánkovi z Plzně či o senátoru Žaloudíkovi. 

Můj boj s Babišem bude pokračovat, slibuje Němeček

I přes svůj odchod zpět do ostravské nemocnice si přeje, aby jeho tříletý zápas s Andrejem Babišem o podobu českého zdravotnictví pokračoval. Dal do něj totiž spoustu sil a energie. „Hrozně by mě mrzelo, kdyby příchod pana Miloslava Ludvíka do ministerské funkce znamenal, že vyvěsíme bílý prapor a Babišovi dáme potichu všechno, co chtěl. Za mého fungování nedostal žádnou ze strategických pozic, o niž usiloval, což považuji za úspěch sám o sobě,“ zmínil Němeček.

Jeho spory s Babišem začaly podle něj hned, jak vznikla vláda. „Neměl jsem na vybranou, jestli proti němu jít, nebo nejít. První velký střet byl, když se v koaliční smlouvě předsedové dohodli, že zruší třicetikorunové regulační poplatky. My jsme přišli s tím, že to zrealizujeme, ale provozovatelům musíme tyto prostředky kompenzovat. V tom okamžiku začal Babiš vést řeči v tom smyslu, že nic nedostanu, protože v systému je peněz dost, a takové ty jeho výroky. Pak už to pokračovalo,“ vzpomněl na počátky sporů Němeček. U Babiše je podle něj něco takového normální postup. 

„Něco řekne, za tři dny to popře a nemá s tím nejmenší problém. Od začátku měl tendenci proniknout do zdravotnictví a testoval, jestli jeho tlaku uhnu. Takhle jeho chování čtu,“ zmínil dále Němeček. 

Babiš chce prý ovládnout VZP

Následně uvedl, že Babišovým hlavním a prvním cílem je ovládnout VZP. „Ve všech řečech o neprůhlednosti a černých děrách říkal: Je nemožné, aby v čele VZP seděl Kabátek. Na jeho výtky jsem nereagoval. Povedlo se mu jen dostat některé své lidi do správní rady. Většina správní rady však hlasovala tak, že Babišovy návrhy nepodpořila. Zbylí členové, ať už byli za ČSSD, komunisty, topku, nebo ODS, drželi zájmy VZP,“ sdělil Němeček. Babiš podle něj chce ovládnout rozpočty veřejných institucí. 
 
K soudu za Babišův výrok, kterým Němečka označil jako opilce, však exministr jít nehodlá. „Budu chodit k soudu a dokazovat, že nepiju?“ zeptal se. „Problém byl v tom, že v okamžiku, kdy to bylo opravdu sprosté, jsem si myslel, že do toho vstoupí premiér Sobotka. Jeho role celou dobu na vládě připomínala spíš nestranného moderátora. Minimálně první rok jsem měl pocit, že jsem proti Babišovi absolutně sám. Potom ten další rok začal na vládě vystupovat ministr vnitra Milan Chovanec, který se mě občas zastal,“ zmínil Němeček.
 
Závěrem pak ještě dodal, že Babiš se na vládě projevuje podobně jako v médiích. „Vždycky nastala hodinová šaráda, ‚jak tam všeci kradnú, nerobia ty centrálné nákupy‘, prostě nekonzistentní směska proslovů. Když chtělo zdravotnictví po něm peníze na cokoli, byl to problém,“ zmínil se slovy, že Babišovým cílem je mít vše, v celé zemi pod kontrolou – prostě přeměnit stát v rodinnou firmu. Stát prý buduje jako další divizi Agrofertu.
 
„Pokud vyhraje volby, hrozí, že se český stát přemění v rodinnou firmu sicilského typu. Nakonec všichni přijdou a padremu políbí prsten, pokud budou chtít dělat velký byznys. Působí to legračně, ale jeho myšlení je takhle jednoznačné a přímočaré. Tam nejsou žádné kudrlinky,“ uzavřel ostře Němeček.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…