Sobotka: Jakmile Miloš Zeman prohraje v boji o Hrad, Zemanovci skončí

04.08.2012 7:20

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka je přesvědčen, že odchody politiků z jeho strany jsou součástí série účelových útoků, které mají stranu poškodit před volbami. "Strana Zemanovců je projekt, který skončí ve chvíli, kdy Miloš Zeman nebude zvolen prezidentem republiky," řekl v rozhovoru pro iDnes.cz Sobotka.

Sobotka: Jakmile Miloš Zeman prohraje v boji o Hrad, Zemanovci skončí
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Podle Sobotky existují snahy poškodit sociální demokracii a přetáhnou její voliče. "Před volbami v roce 2010 účelově vznikla strana Zemanovci, která kandidovala s cílem připravit sociální demokracii o strategická procenta. To se bohužel tehdy povedlo. Teď čelíme útoku účelově vytvořené strany LEV 21," říká předseda ČSSD. Rozhodně to podle něj neznamená rozklad sociální demokracie. A to, že si menší strany přetahují kandidáty, kteří v ČSSD neuspějí, jen dokazuje, jak jsou na tom tyto politické strany špatně po personální stránce.

Palas prostě komunikuje skrze veřejné dopisy

Senátor a končící hejtman Jaroslav Palas se do Sobotky ostře obul. Obvinil ho, že nabádal Davida Ratha a další krajské zastupitele, že by hejtmani měli pomoci zajistit straně peníze. Sobotka jeho slova odmítl. "Jeho dopis byl součástí kampaně, která má demonstrovat nejednotu uvnitř sociální demokracie. Pan Palas čas od času napíše veřejný dopis, ačkoli má jiné možnosti, jak komunikovat s vedením strany, ale ty nevyužívá. Jeho obvinění jsou nesmyslná," řekl k tomu Sobotka.

Sám Palas čelí podezření, jak získal finance na penzion, který si pořídili s manželkou na severu Moravy. Podle Sobotky je jen na něm, aby jako veřejný činitel odpověděl na dotazy, které jsou logické, a uvedl zdroje, ze kterých získal tento majetek. "Kdyby tady byl zákon o majetkových přiznáních, který ČSSD prosazuje a pravice odmítá, tak by tento problém vůbec neexistoval a Jaroslav Palas by mohl být vyzván, aby podal majetkové přiznání," řekl poslanec.

Zemanovci skončí po neúspěchu Zemana v prezidentských volbách

Odchody členů z ČSSD přicházejí v době, kdy rostou preference a šance Miloše Zemana, že se stane příštím českým prezidentem. Jak tento fakt vnímá Sobotka?

"Tak Miloš Zeman z nějakých záhadných zdrojů financuje velmi výraznou kampaň, ale vzhledem k tomu, že začínají své aktivity další kandidáti, včetně kandidáta ČSSD Jiřího Dienstbiera, tak za dva, za tři měsíce může být všechno jinak. Koneckonců já si myslím, že ta strana Zemanovců je projekt, který skončí ve chvíli, kdy Miloš Zeman nebude zvolen prezidentem  republiky," řekl. A dodal, že je přesvědčen, že kandidát sociálních demokratů bude tím, kdo se ocitne ve druhém kole voleb. Útokům Miloše Zemana je prý ČSSD vystavena řadu let, ale vždy tyto ataky přežila a byla schopná vyhrát volby.

Sobotka si nepřipouští, že Dienstbier podle průzkumů veřejného mínění rozhodně nepatří mezi favority prezidentské volby. "Výzkumy zatím nejsou relevantní. Nezahrnují zaregistrované kandidáty. Jiří Dienstbier teprve zahajuje intenzivní kampaň, my ho podpoříme a věříme, že kvalita zvítězí a lidé budou chtít na Pražském hradě skutečnou změnu. Možná i generační změnu. Necítím mezi lidmi poptávku, aby se do politiky vracely staré tváře z devadesátých let, ať už je Vladimír Dlouhý nebo Miloš Zeman," je přesvědčen Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…