Sobotka: Na bezpečnostní radu jsem pozval ty, o které požádalo vnitro a spravedlnost

14.06.2016 11:44

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pozval na dnešní jednání Bezpečnostní rady státu takový okruh lidí, o který si požádali ministři vnitra a spravedlnosti, jichž se otázka reorganizace policie dotýká. Sporná reforma policie, která vyvolala koaliční roztržku, bude podle Sobotky jediným bodem dnešní bezpečnostní rady.

Sobotka: Na bezpečnostní radu jsem pozval ty, o které požádalo vnitro a spravedlnost
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Bezpečnostní rady se dnes kromě stálých členů zúčastní vedení policie, špičkoví žalobci či ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). „Vycházel jsem z žádostí příslušných ministrů, kteří jsou kompetentní v této věci, to znamená, vycházel jsem z toho, jaké účastníky navrhovali a požadovali ministr vnitra nebo ministr spravedlnosti, a takto jsem tedy definoval okruh účastníků dnešního jednání,“ uvedl ministerský předseda.

Sobotka zopakoval, že radu svolal na základě žádosti policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Vedení policie žádostí reagovalo na informace, že chystané změny prověřuje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Žalobci pracují s možností, že skutečným cílem změn v policii je odstavení šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Šlachty. Ten kvůli změnám v policii minulý týden rezignoval.

Podle premiéra se ale v debatě o reorganizaci policie zatím neobjevily argumenty, které by návrh představený policejním prezidentem zpochybňovaly. Policejní šéf má podporu i ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), který dnes zopakoval, že bude dnes přesvědčovat koaliční kolegy, že změny v policii nesmí být politizovány.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…