Sobotka: Podlost Haška a dalších mě lidsky zaskočila. Ať nejednají samostatně

29.10.2013 9:01

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka chce vyzvat Michala Haška, aby se vyjednávací týmy sjednotily a vedl pak jednu skupinu on jako předseda strany. Sobotka pro deník Právo v rozhovoru potvrdil, že mu jde zejména o to, aby sociální demokracie postupovala jednotně. Výzva předsednictva, aby odstoupil z funkce, ho prý zasáhla především lidsky.

Sobotka: Podlost Haška a dalších mě lidsky zaskočila. Ať nejednají samostatně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka na mítinku na jeho podporu

Anketa

Má Bohuslav Sobotka odejít z čela ČSSD? (anketa vypsána 29. října)

38%
62%
hlasovalo: 10436 lidí

Pokus o své sesazení z funkce prý Sobotka očekával bez ohledu na volební výsledky, napsal to již dříve ve svém prohlášení. Nicméně chování předsednictva jej prý přece jen zaskočilo. „Mě to zaskočilo hlavně lidsky, protože jsem takovou podlost na jednání předsednictva strany neočekával,“ uvedl Sobotka.

Sobotka v prohlášení k situaci ve straně přirovnal své oponenty k Zdeňkovi Fierlingerovi, který v roce 1948 sehrál neblahou roli, když sociální demokraty přivedl do náruče KSČ. Toto přirovnání předseda ČSSD nepovažuje za přehnané. „Víte, i tehdy byly jakési snahy o manipulace demokraticky zvolených orgánů. Jako předseda mám jasný mandát od sjezdu,“ řekl v rozhovoru pro Právo Sobotka s tím, že předsednictvo strany není orgán, který by měl odvolat předsedu.

Kompletně a ze všech stran o válce v ČSSD ZDE

Vyjednávací týmy se musí sjednotit

Bohumil Sobotka byl na předsednictvu strany odstraněn z vyjednávacího týmu. On však bude vyjednávat dál, a to z pozice předsedy strany. Podle něj je výsměchem voličům, že byl předseda odvolán z vyjednávacího týmu. Sobotka však podle svých slov sleduje hlavně zájmy ČSSD a proto chce udělat vše pro to, aby vystupovala jednotně. „Chci vyzvat Michala Haška, aby se vyjednávací týmy sjednotily, protože nemá žádný smysl, aby vyjednával on samostatně, abych vyjednával já, jako předseda strany, samostatně. Ať se týmy sjednotí pod vedením předsedy strany a není žádný problém,“ říká o svých plánech Sobotka.

O odvolání oponentů neuvažuji

Bohuslav Sobotka Právu potvrdil, že chce mimo jiné svolat jednání ÚVV, jehož rozhodnutí prý bude důležité pro řešení schizofrenie v ČSSD. Na jeho jednání prý ale neplánuje navrhnout odvolání Haška nebo Škromacha. „Nic takového navrhovat nebudu, nemohu ale ručit za členy ÚVV. Předpokládám, že řada lidí tam přijde podobně rozčilená jako já. Nicméně mým cílem je, aby soc. dem. postupovala jednotně. A věřím, že kolega Hašek s kolegou Tejcem to pochopí a přestanou organizovat rozkladné aktivity,“ řekl Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…