Sobotka: Rusnok je šidítko na levicového voliče. A pokud jde o přeběhnutí Tejce...

24.07.2013 8:01

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka odmítá podpořit vládu Jiřího Rusnoka, kterou označuje za "dobrodružný podnik prezidenta Miloše Zemana" a "šidítko na levicového voliče". Dokonce už si řekl o druhý pokus sestavit vládu, ačkoli si je vědom, že levice nemá ve sněmovně většinu. Jeho cílem je prý oddálit nástup pravicové vlády.

Sobotka: Rusnok je šidítko na levicového voliče. A pokud jde o přeběhnutí Tejce...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Sobotka by ale musel přesvědčit druhé křídlo ve straně, vedené neoficiálně Michalem Haškem, které chce spíše jednat v souladu se zájmy Hradu.

Šéf ČSSD prý nelituje, že odmítl první pokus o sestavení vlády, nebyl by podle něj úspěšný. Pokud by ale Rusnokův kabinet nedostal důvěru, je prý potřeba pokud možno zkrátit čas, ve kterém by mohla fungovat stojedničková pravicová vláda. Rusnokova vláda podle něj nemá šanci ani v případě, že by sociální demokracie nakonec hlasovala pro. "A pokud by ji dostala, tak zřejmě za cenu nestandardních obchodů s nezařazenými poslanci, protože na bázi dohody parlamentních stran v této sněmovně prostě vláda Jiřího Rusnoka dostat důvěru nemůže," říká pro Aktuálně.cz.

Rusnokův kabinet hodnotí jako "šidítko na levicového voliče", protože kvůli nedostatečné podpoře nedokáže změnit žádnou z reforem, které prosadily předchozí pravicové vlády. Navíc nepovažuje za důvěryhodného ministra financí Jana Fischera kvůli neobvykle rychlému splacení dluhů z prezidentské kampaně.

Odlišné názory ve straně jsou přirozené

V posledním prohlášení šéfa poslaneckého klubu Jeronýma Tejce je ale vidět jistý posun, byl o poznání smířlivější. Sobotka se ale odmítá vyjadřovat k tomu, zda jeho spolustraník přešel spíše do tábora příznivců Miloše Zemana. "To se musíte zeptat Jeronýma Tejce," říká stroze. "Je přirozené, že v sociální demokracii existují odlišné názory. Jsme demokratická strana, kterou nemá její předseda na dálkové ovládání a tak to naštěstí nebylo ani v dobách, kdy byl předsedou Miloš Zeman," dodává.

Zda má ve svých názorech za sebou většinu strany, se ukáže při hlasování předsednictva. "Hodně to napoví o tom, jestli sociální demokracie do budoucna zůstane autonomní politickou silou, nebo jestli se přemění v hradní politickou stranu, která nebude řízena z Lidového domu, ale která bude řízena prezidentem republiky Milošem Zemanem," uzavírá Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…