Sobotka: Snížení DPH, jak navrhuje Babišovo ministerstvo, nebylo v koaliční dohodě

16.04.2014 18:40

Snížení sazeb daně z přidané hodnoty (DPH) o procentní bod od roku 2016 tak, jak jej navrhuje Ministerstvo financí, není součástí dohody koalice a mělo by nepřiměřené dopady do rozpočtu. Uvedl to premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Souhlasí se zavedením třetí desetiprocentní sazby na léky, knihy nebo dětskou výživu. Tiskoviny by ale v této sazbě být neměly. Ministerstvo návrh označilo za pracovní verzi, od které se finální podoba bude zcela jistě lišit.

Sobotka: Snížení DPH, jak navrhuje Babišovo ministerstvo, nebylo v koaliční dohodě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

„Dokázal bych si představit, že bychom ji snížili až na pět procent, ale deset procent je slušný a rozumný kompromis," řekl na tiskové konferenci po jednání vlády Bohuslav Sobotka. Třetí sazba DPH by mohla být zavedena již od příštího roku. Podle některých odborníků zavedení třetí sazby přinese pouze další komplikace do tuzemského daňového systému.

S odvoláním na konvergenční program z dílny Ministerstva financí středeční MF Dnes uvedla, že by měly základní a snížená sazba DPH od roku 2016 klesnout o procentní bod na 20 a 14 procent. „Další změny v sazbách nejsou hodnoty koalice a myslím si, že by byly takové dopady, že si to nemůžeme dovolit," uvedl k tomu premiér.

Návrh konvergenčního programu pro meziresortní připomínkové řízení podle mluvčího Ministerstva financí Marka Zemana zatím nebyl definitivně schválený ani na ministerstvu, natož na úrovni vlády, a zveřejněnou pracovní verzi včetně úprav daňových sazeb není možné považovat za finální návrh. „Konvergenční program se bude od této pracovní verze zcela jistě lišit, a jak už Ministerstvo financí upozorňovalo, bude aktualizován a přepracován," dodal. Definitivní verzi ministerstvo zveřejní po projednání vládou na konci dubna.

Podle dosud schváleného zákona, který chce nynější vláda změnit, se od ledna 2016 mají obě sazby sjednotit na 17,5 procenta.

Finanční úřady vybraly loni na dani z přidané hodnoty meziročně o 30 miliard korun více, tedy 308,5 miliardy Kč. DPH patří mezi takzvané sdílené daně, výnosy tak putují nejen do státního rozpočtu, ale i do pokladen měst a krajů. Samotný státní rozpočet získal loni podle údajů Ministerstva financí na DPH 220,2 miliardy korun, tedy o desetinu více než před rokem.

V porovnání s jinými členskými státy Evropské unie není zavedení druhé snížené sazby výjimkou, upozornila společnost PwC. V současné době má zavedeny dvě snížené sazby DPH 15 zemí EU a nižší z obou snížených sazeb DPH zpravidla zdaňují knihy a léky.

Některé státy pak mají zavedenu ještě tzv. super sníženou sazbu DPH nižší než pět procent. V daném případě se však jedná o výjimku udělenou „starým" státům EU, které byly povinny od roku 1993 zvýšit svoji základní sazbu o více než dva procentní body. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…