Sobotka: Snížení náhrad za restituce má být v zájmu církví. Zlepší to jejich vnímání

05.02.2014 19:20

Vyjednávací týmy ANO a ČSSD k církevním restitucím požadují snížení náhrad za nevydaný majetek přibližně o 13 miliard korun. Státní rozpočet na to podle premiéra Bohuslava Sobotky nemá, proto je třeba korekcí. Šéf kabinetu má za to, že restituce společnost rozdělují, což se ve finále obrátí proti církvím. Byla by tedy chyba, kdyby se o změnu ČSSD nepokusila.

Sobotka: Snížení náhrad za restituce má být v zájmu církví. Zlepší to jejich vnímání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Sobotka to řekl v Interview Daniely Drtinové. Snažil se tak odůvodnit nižší vyrovnání, a to z 59 miliard na 46 miliard. Premiérovi jde o to, aby nebyly tak velké rozdíly mezi tím, jaké náhrady jsou dány církvím a jaké částky byly poskytnuty lidem v restitucích po roce 1989.

Navíc je podle Sobotky i v zájmu církví, aby se vyřešil spor mezi podobou vyrovnání a náladou velké části veřejnosti. „Je evidentní, že to podporu nemá,“ řekl Sobotka v ČT s tím, že by církve měly být vnímány pozitivněji.

Šéf kabinetu chce upravit smlouvy, případně změnit zákon. A tyto návrhy prý nejsou poslední. „Uvítali bychom, kdyby církve ukázaly, jak se s prostředky nakládá,“ dodal. Sobotka chce zřídit monitorovací výbor, který se bude zabývat průběhem a dopadem církevních restitucí. V pondělí to probere s koaličními partnery. S tím ovšem nesouhlasí šéf lidovců Pavel Bělobrádek, který je zásadně proti.

Sobotka si ale nemyslí, že by riskoval konflikt v koalici. Pokud se totiž sociální demokraté dohodnou s církvemi na redukci, budou to lidovci akceptovat. „Máme v tom podporu ANO i jiných politických stran ve sněmovně,“ řekl v televizi Sobotka. „Byla by chyba, kdyby se sociální demokracie nepokusila o změnu,“ dodal.

reklama

autor: jno

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …