Sobotka a Zeman se shodli, že chtějí zastavit pokles peněz na obranu

30.04.2014 19:58

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a prezident Miloš Zeman se na středeční schůzce shodli na tom, že vláda by měla zastavit pokles výdajů na obranu. Podle Sobotky by jinak nemohla plnit závazky, které vyplývají z členství České republiky v NATO. Premiér to po jednání se Zemanem řekl novinářům. S hlavou státu mluvil také o koordinaci názorů na zahraniční politiku a ekonomickou diplomacii.

Sobotka a Zeman se shodli, že chtějí zastavit pokles peněz na obranu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Já jsem velmi rád, že jsme se shodli s panem prezidentem na tom, že je naprosto nezbytné, aby se v naší zemi zastavil pokles výdajů na obranu," řekl Bohuslav Sobotka. Situaci v armádě konzultoval nejen s Milošem Zemanem, ale též s ministrem obrany Martinem Stropnickým (ANO) a náčelníkem generálního štábu Petrem Pavlem. Podle předsedy vlády je důležité, „abychom skutečně měli armádu, a ne Potěmkinovu vesnici“.

Ke změně uvažování o armádě přivedla politiky po letech úspor i současná krize na Ukrajině. „I v kontextu současné bezpečností situace, která panuje v Evropě, je důležité, abychom se pokusili v návrhu rozpočtu zastavit pokles výdajů na obranu," zdůraznil Sobotka. Premiér chce v rámci rozhovorů o novém rozpočtu prosadit, aby obrana v příštím roce dostala alespoň stejné peníze, které má k dispozici pro letošní rok. Armádě se chce Sobotka intenzivně věnovat, uvedl.

Letos úřad hospodaří s téměř 43 miliardami korun. Armáda by přitom podle některých svých představitelů měla mít rozpočet zhruba o 12 miliard vyšší. Podle ministerského předsedy hrozí, že Česká republika nebude schopna plnit závazky vyplývající z členství v NATO. „Uvítal bych, aby se pokles zastavil, abychom mohli být věrohodnými spojenci," dodal.

Za nízké výdaje na armádu Českou republiku nedávno kritizoval i generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Stejnou kritiku vyslechl Stropnický také na nynější pracovní cestě po USA. Spojené státy nejsou spokojeny s příliš nízkým vojenským rozpočtem České republiky, řekl Stropnickému jeho protějšek Chuck Hagel.

Podle Sobotky ale musí obrana i nadále trvat na efektivním hospodaření či pokračovat v odprodeji nepotřebného majetku.

Premiér ocenil, že vláda našla společnou řeč s hlavou státu v prosazování směru české zahraniční politiky. Neexistuje podle něj více hlasů hovořících v diplomatických záležitostech rozdílně, jak tomu bývalo v minulosti. Sobotka zdůraznil i nutnost akcentovat ekonomickou diplomacii, což prezident dlouhodobě prosazuje. Prezident by měl spolupracovat s ministerstvy zahraničí i průmyslu, aby Česko podpořilo export svých firem a příliv zahraničních investic na své území, uvedl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…