Sobotka bilancoval s eurotajemníkem Chmelařem. Dokázali jsme prý v Bruselu dobře hájit své zájmy

28.09.2017 17:49

Česká vláda byla podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v posledních čtyřech letech aktivní v Evropské unii a dokázala dostat na jednací stůl témata důležitá pro Česko, jako jsou problém mzdové konvergence, společná evropská obrana nebo problematika dvojí kvality potravin. Do budoucna bude důležité, aby se Praha aktivně podílela na diskusi o budoucí podobě Unie.

Sobotka bilancoval s eurotajemníkem Chmelařem. Dokázali jsme prý v Bruselu dobře hájit své zájmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Tato debata po letošních francouzských a německých volbách zesílí, řekl dnes premiér po bilanční schůzce se státním tajemníkem pro evropské záležitosti Alešem Chmelařem (ČSSD).

Sobotka a Chmelař shodně uvedli, že česká politika v EU byla čitelnější než v předchozích letech. Premiér vyzdvihl také fakt, že se podařilo prosazovat české zájmy i v rámci spojenectví, jako je Visegrádská skupina, kterou tvoří ČR, Slovensko, Polsko a Maďarsko, nebo slavkovský formát, v němž je Česko, Slovensko a Rakousko.

Chmelař ocenil, že se za současné vlády dařilo plnit všechna kritéria pro vstup do eurozóny kromě členství v mechanismu ERM. Nová vláda tak podle něj bude moci přijmout rozhodnutí, zda euro zavádět, či nikoliv.

Chmelař se stal státním tajemníkem pro evropské záležitosti letos v červnu. Před ním funkci zastával Tomáš Prouza, který však z úřadu odešel na konci března. V mezidobí měl agendu tajemníka pro EU na starosti Jan Král, který působí v evropské sekci Úřadu vlády.

Evropské problematiky se Sobotka dotkl už při schůzce s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) na konci srpna. Premiér tehdy uváděl, že Česko má u zahraničních spojenců, tedy i v EU, lepší pověst než před čtyřmi lety. Za nedostatek označil to, že se stále nedaří zvyšovat české zastoupení v institucích Unie.

Premiér zahájil kolečko bilančních schůzek v polovině července, Chmelař byl čtrnáctý, s kým Sobotka jednal. Výsledkem všech rozhovorů by měla být souhrnná rekapitulace, jak velkou část programového prohlášení vláda splnila. Členové kabinetu chtějí formulovat i doporučení pro své nástupce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…