Sobotka dál útočí na ANO. Tentokrát křičí o hanbě a ostudě kvůli hlasování o Okamurovi

07.03.2018 21:35

To, že poslanci ANO, SPD a KSČM odmítli diskusi o odvolání předsedy hnutí SPD Tomia Okamury z postu místopředsedy Sněmovny, se stalo cílem kritiky opozičních politiků. Vadí jim řada Okamurových vyjádření, z nichž asi nejvíce jeho vyjádření o koncentračním táboře v Letech. Například bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) hlasování ANO označil za hanbu a další se k němu milerádi přidali.

Sobotka dál útočí na ANO. Tentokrát křičí o hanbě a ostudě kvůli hlasování o Okamurovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dosluhující premiér Bohuslav Sobotka

„Babišovo hnutí ANO spolu s komunisty zabránilo projednávání odvolání Okamury za jeho rasistické výroky a zpochybňování romského holokaustu. Hanba a ostuda!“ uvedl bývalý premiér Sobotka na svém Twitteru. A nebyl sám, koho hlasování hnutí ANO velmi popudilo, podle šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska svým středečním postojem ANO podpořilo extremismus a nesnášenlivost. Podle serveru Týden.cz místopředseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan sdělil, že Sněmovna zažívá legitimizaci překrucování historie, předseda lidovců Pavel Bělobrádek kritizoval, že nevystoupil Okamura ani žádný člen vlády.

„Vždyť mají odvolatelnost politiků v programu a ve jménu demokratická. Tomio Okamura ‚hrdinně‘ ani nevystoupil,“ postěžoval si na Facebooku předseda Pirátů Ivan Bartoš. Předsedovi KDU-ČSL Bělobrádkovi zase vadilo, že místo Okamury promluvil s přednostním právem jen místopředseda SPD Radim Fiala. „Přečetl projev plný ‚nesmyslů, lží a blbostí‘,“ řekl a dodal, že mu vadí i to, že se nijak nevyjádřil ani žádný z ministrů. „Nikdo z vlády nevystoupil a nehlasoval pro diskusi včetně těch, kteří SPD pokrytecky kritizují,“ řekl. Bělobrádek také varoval před tyranií většiny a poznamenal, že nenávist se může obrátit i dovnitř stran, které ji šíří.

Předseda sněmovního klubu lidovců Jan Bartošek připomněl, že premiér dnes navštívil romské muzeum. „Na druhé straně poslanci jeho hnutí neumožnili ani diskusi – vnímám to jako pokrytectví a faleš,“ zdůraznil. 

Původní text ZDE.

Poslanci TOP 09 označili za pokrytectví, že Babiš v době hlasování sdílel své fotografie z návštěvy Muzea romské kultury, podle nich navíc poslanci ANO ve stejnou chvíli ve Sněmovně podpořili extremismus a nesnášenlivost. „Kdo podporuje extremismus a šíření nenávisti, je stejný jako ten, kdo se toho dopouští sám,“ míní Kalousek. „Všichni, kteří u sebe mají červený křížek, nechtěli připustit diskusi o odvolání člověka, který zastupuje Poslaneckou sněmovnu a zpochybňuje holokaust,“ uzavřel šéf hnutí STAN Petr Gazdík, který sdílel výpis hlasování o programu schůze.

Odvolání Tomia Okamury iniciovala KDU-ČSL kvůli jeho výrokům o koncentračním táboře v Letech u Písku. Lidovcům se však nepodařilo tento návrh prosadit minulý týden na řádnou schůzi, shromáždili dostatek podpisů pro schůzi mimořádnou. Kromě řečníků s přednostním právem však dnes nemohl vystoupit žádný poslanec, protože neprošel návrh programu. Z poslanců ANO podpořil schůzi jen Rostislav Vyzula.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…