Sobotka nemá vyhráno, upozorňují politologové

10.03.2017 19:44

Budoucnost šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky, který dnes obhájil funkci se zhruba dvoutřetinovou podporou delegátů sjezdu, bude podle politologů záviset na výsledku ČSSD v podzimních sněmovních volbách. Výsledek, kdy třetina delegátů hlasovala proti Sobotkovi, se dal očekávat a odráží dlouhodobý vývoj ve straně. Řekli to politologové, které ČTK oslovila.

Sobotka nemá vyhráno, upozorňují politologové
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na volebním sjezdu v Brně

„Jeho politická budoucnost se neodvíjí od tohoto sjezdu, ale od toho, jak dopadne ČSSD ve sněmovních volbách,“ řekl ČTK politolog Daniel Kunštát. Politolog Ladislav Mrklas označil výsledek za ostře nabroušený nůž na krku Bohuslava Sobotky. „Jakmile volby nedopadnou tak, jak by si členská základna přála, okamžitě bude nalezen jasný viník a Bohuslav Sobotka nevydrží,“ uvedl.

Podle politologů není výsledek překvapivý a odráží, v jaké situaci se strana nachází a to, že Sobotka není předsedou, který by měl kontrolu nad celou ČSSD. Politologové se také domnívají, že Sobotkových oponentů může být víc než třetina delegátů, která ho nepodpořila. Podle Mrklase ale zřejmě neexistuje uvnitř strany žádná dostatečně velká skupina, která by si troufla se Sobotky zbavit.

Kunštát doplnil, že i někteří Sobotkovi kritici si byli vědomi toho, že nezvolení Sobotky by vyvolalo krizi ve straně a že by sociální demokracii před podzimními volbami „odstřelilo“. Rozštěpenost strany se může více projevit na volbě místopředsedů, ve které se utkají Sobotkovi příznivci s jeho kritiky. Pokud podle Mrklase sjezd předsedovi zvolí tým podle jeho představ, bude Sobotkova odpovědnost za výsledek v podzimních sněmovních volbách ještě větší. ČSSD má v průzkumech dlouhodobě nižší podporu než koaliční hnutí ANO Andreje Babiše.

Politolog Jan Kubáček ČTK po volbě Milana Chovance statutárním místopředsedou řekl, že se na první pohled zdá, že se Sobotkovi plní představa kompletního týmu. Na jednotlivých hlasováních se ale podle něj ukazuje, že mandáty nejsou příliš silné, a důvěra je tedy limitovaná a může být podmíněná jen do sněmovních voleb. Kubáček očekává, že pokud ČSSD ve volbách neuspěje, bude se pravděpodobně po prezidentské volbě konat mimořádný sjezd. Na něm by pak očekával velký tlak na novou volbu vedení.

Podle politologa Petra Justa v případě Chovancova zvolení převážila snaha nechat ve vedení člověka, který dokáže alespoň částečně oponovat a vzdorovat předsedovi hnutí ANO, vicepremiérovi Andreji Babišovi. V případě jeho neúspěšného vyzyvatele Jeronýma Tejce se podle něj nevědělo, zda by měl vůči Babišovi „ostré lokty“. Zvolení Chovance označil za úspěch Sobotky, který ho na tuto pozici podporoval. Just podotkl, že v případě neúspěchu v podzimních volbách a případném odstoupení Sobotky z čela strany, by se Chovanec jako první místopředseda mohl stát jeho nástupcem. Poznamenal, že neví, nakolik si delegáti tuto situaci uvědomili a s touto variantou počítali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…