Sobotka nevylučuje žalobu, pokud projdou v Bruselu trvalé kvóty na uprchlíky

17.04.2016 12:04

V Partii FTV Prima se dnes utkali předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka a předseda opoziční ODS Petr Fiala. Pořad moderovala Terezie Kašparovská.

Sobotka nevylučuje žalobu, pokud projdou v Bruselu trvalé kvóty na uprchlíky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér České republiky Bohuslav Sobotka

Prvním tématem rozhovoru byl spor ohledně finanční částky, jež má sociální demokracie vyplatit právníku Zdeňku Altnerovi za pomoc při vysouzení Lidového domu. Rozsudek je pravomocný, ČSSD by dle právníků měla uhradit Altnerovi více než 300 milionů korun. I když lhůta již uplynula, sociální demokracie tak neučinila.

„Víte, těch mýtů, které v souvislosti s tímto sporem jsou, je celá řada. Na vysouzení Lidového domu se podílela celá řada právníků, pan Altner do celého případu vstoupil až v samém závěru případu,“ podotkl Sobotka s tím, že Altner již své peníze v roce 2000 dostal. „Soudní spor ještě neskončil. My máme právo, a my jsme tak učinili, podat dovolání k Nejvyššímu soudu,“ dodal premiér. 

„S tímto postupem nesouhlasím. A nemám ani jinou možnost, jako občan České republiky, který chce respektovat zákony,“ sdělil k tomu předseda Fiala. Dodal, že však nemá žádnou radost z toho, jak soud dopadl. „Je potřeba, aby republika měla demokratickou nekomunistickou stranu,“ dodal Fiala s tím, že takovýto rozsudek bude stát sociální demokracii hodně sil. „Sociální demokracii to rozhodně nezávidím,“ podotkl.

„Je potřeba zaplatit a pak hledat cesty dál,“ myslí si předseda ODS. S tím však Sobotka nesouhlasí, neboť se obává o to, že by v případě úspěchu dovolání nebyly nikdy sociální demokracii peníze vráceny. „Sociální demokracie využívá pouze stávajících práv. Hájíme práva sociální demokracie,“ dodal Sobotka. „Našim voličům musíme zajistit, aby zde sociální demokracie zůstala,“ podotkl s tím, že peníze na případné potvrzení rozsudku byly zajištěny úvěrem.

Situace před krajskými volbami

K tomu, zda bude mít celá kauza vliv na krajské volby, se následně vyjádřil šéf ODS. „Myslím si, že nikoliv. Politickou soutěž spíše komplikuje to, že jeden z předsedů stran vlastní média,“ podotkl Fiala.

„Politická soutěž není rovná. Média by měla politiky kontrolovat a ne být politiky vlastněna,“ doplnil Sobotka. 

Následovala i diskuse o zákonu o střetu zájmů. „Zákon nebude působit zpětně, působil by pro nové ministry. V koalici budeme samozřejmě hledat shodu, ale nevím, proč by se koaliční vláda měla rozpadnout kvůli tomu, že zpřísníme podmínky podnikání ministrů,“ zmínil Sobotka. Návrh poslance ČSSD Jana Chvojky se však nelíbí předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi.

„Jsem zvědavý, jak to skutečně dopadne,“ dodal Fiala s tím, že on sám je pro zákon o střetu zájmů. „Pro nás je jasné, že firmy politiků nemají vlastnit média, nesmí se účastnit veřejných zakázek. A myslím si, že by neměly získávat nenárokové dotace či investiční pobídky. Mělo by platit padni, komu padni,“ sdělil. Fiala se zároveň domnívá, že sociální demokracie při prosazování zákona „couvne“. 

„My jsme voličům slíbili, že něco prosadíme. Koalice pro nás má smysl tehdy, že můžeme plnit náš program. A to nám umožňuje,“ opakoval Sobotka, že zákon o střetu zájmů chtějí skutečně prosadit. 

Následovala diskuse o platech. Podle předsedy Fialy je lepším řešením zvýšení platů například učitelů než zvýšení sociálních dávek. „Jsem rád, že se shodujeme na tom, že když roste ekonomika, měli bychom přidat důchodcům,“ dodal následně k Fialovým slovům Sobotka. „My se tady můžeme hádat, jestli minimální mzda ano, nebo ne, ale je nutné, aby společnost fungovala. Aby například sestřičky v nemocnicích byly spokojené,“ podotkl také premiér.

Oba předsedové se pak rozhovořili také o nezaměstnanosti a valorizaci důchodů. 

Otázka migrantů

Závěrem se premiér vyjádřil k navrhované azylové politice Evropské unie. Česká republika v současné době návrhy Unie odmítá, mimo jiné chce Sobotka argumenovat iráckými křesťany, kteří po krátké době pobytu v České republice požádali o azyl v Německu. „Kvóty nefungují,“ myslí si Sobotka.

Fiala je v otázce kvót ještě razantnější, podle něj by Česká republika měla podat kvůli kvótám žalobu. „Evropská komise si nevzala žádné poučení z toho, jak věci fungují a nefungují,“ dodal Fiala. Jak následně dodal, nefungují ani povinné, ani dobrovolné kvóty. Sobotka prozatím žalobu nepovažuje za nutnou, nechce ji však vylučovat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…