Sobotka očekává rezignaci obviněného hejtmana Rozbořila. Ten veřejně vystoupí dnes hodinu po poledni

15.10.2015 12:45

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) očekává, že pokud se potvrdí obvinění z korupce, olomoucký hejtman za ČSSD Jiří Rozbořil rezignuje na veřejné a stranické funkce. Sobotka to dnes sdělil ČTK. Dodal, že vyšetřování je plně v rukou policie a ČSSD o něm nemá bližší informace. Strana podle něj ctí presumpci neviny. Rozbořil svolal na 13:00 do Olomouce tiskovou konferenci.

Sobotka očekává rezignaci obviněného hejtmana Rozbořila. Ten veřejně vystoupí dnes hodinu po poledni
Foto: Daniela Černá
Popisek: Hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil

„Vyšetřování Jiřího Rozbořila je plně v kompetenci policie České republiky. Sociální demokracie nemá ke kauze žádné podrobnější informace,“ uvedl ve vyjádření pro ČTK premiér. „Pokud se potvrdí informace o jeho obvinění, očekávám, v souladu s politickou kulturou, kterou prosazuje ČSSD, jeho rychlou rezignaci na veřejné a stranické funkce,“ dodal.

Olomoucký hejtman Rozbořil je jednou ze čtyř osob, které dnes byly obviněny za údajnou korupci. Oznámil to mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták. Podle informací ČTK jde ještě o náměstka ředitele olomouckého krajského policejního ředitelství Karla Kadlece, šéfa tamního odboru hospodářské kriminality Radka Petrůje, obviněn je také vlivný olomoucký podnikatel a blízký přítel Ivana Langra Ivan Kyselý.

Rozbořil je obviněn z podplácení, podle jeho obhájce Petra Konečného s obviněním nesouhlasí a podal si proti němu stížnost, považuje to prý za nedorozumění. Podle něj hejtman v celé kauze zabírá pouze minimální procento. „Je jen její okrajovou záležitostí. Prostě se vyskytl v nesprávný čas na nesprávném místě. Kauza není o hejtmanovi. Je možná tam osobou nejznámější, ale nejméně významnou,“ tvrdí obhájce. Rozbořil je jako jediný je stíhán na svobodě, vyjádřit se hodlá dnes ve 13:00 na krajském úřadě.

Podle Sobotky je nutné počkat na verdikt příslušných orgánů. „Žijeme v právním statě, platí presumpce neviny a o případném provinění Jiřího Rozbořila musí rozhodnout policie, státní zastupitelství a eventuálně soud,“ uvedl premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…