Sobotka odchází, ČSSD přebírá Chovanec. Podpora veřejnosti neodpovídá tomu, co jsme udělali v její prospěch, rozloučil se

14.06.2017 19:46

Nejužší vedení ČSSD ve středu v podvečer zasedlo k jednacímu stolu. Sociální demokraté hledají cestu, jak zastavit smrtící pád preferencí ČSSD. Před sedmou hodinou večer předstoupil před novináře premiér Bohuslav Sobotka a oznámil, že končí v pozici volebního lídra strany. Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek, jenž bude novým volebním lídrem, Sobotkovi nechtěl děkovat, aby si nepřipadal jako na pohřbu.

Sobotka odchází, ČSSD přebírá Chovanec. Podpora veřejnosti neodpovídá tomu, co jsme udělali v její prospěch, rozloučil se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Musím říci, že jsem výrazně nespokojen s nízkými preferencemi sociální demokracie. Jsem přesvědčen, že podpora veřejnosti neodpovídá práci, kterou ČSSD odvedla ve prospěch voličů,“ postěžoval si Sobotka. Sociální demokraté přitom podle premiéra splnili 90 procent programu, ale podpora strany dál padá.

„Vždy jsem upřednostňoval zájmy ČSSD před zájmy vlastními a budu tak činit i tentokrát. K zítřejšímu dni opustím funkci předsedy strany. Této pozice se v souladu se stanovami ujme statutární místopředseda Milan Chovanec. Jsem přesvědčen, že pomůže sociální demokracii sjednotit. Současně jsem navrhl, aby se volebním lídrem strany stal Lubomír Zaorálek,“ prozradil Sobotka. 

Zůstane v pozici premiéra a věří, že tento triumvirát dosáhne co nejlepšího volebního výsledku. Povede jihomoravskou kandidátku ČSSD a v tomto regionu hodlá dosáhnout co nejlepšího volebního výsledku. „I když jsem sociální demokracii vedl sedm let, ČSSD nikdy nebyla stranou jednoho muže,“ dodal Sobotka. Osobně je prý připraven napnout síly pro vítězství ČSSD ve volbách.

Milan Chovanec na úvod svého vystoupení Sobotkovi poděkoval. Sobotka prý odvedl pro stranu kus práce a teď je třeba, aby strana táhla za jeden provaz. A co chce Chovanec jako šéf strany dělat? „Nehádat se a pracovat,“ shrnul svou představu krátce a jasně.   

Pak se ujal slova Zaorálek a novináře přítomné v Lidovém domě trochu zaskočil. „Slávku, nezlob se, já ti děkovat nebudu, protože bych si připadal jako na pohřbu. Ale řeknu, že pro mě je to také docela přelomová věc. My jsme spolu přišli do sněmovny v roce 1996,“ prozradil Zaorálek.

Teď poprvé po těch více než dvaceti letech se ale ČSSD dokázala mírumilovně shodnout na tom, jak dál, za což už Zaorálek Sobotkovi poděkoval. Kdyby Sobotka nebyl takovým politikem, jakým je, žádná takováto poklidná změna pozic v ČSSD by se nemohla odehrát.

„Slávku, já ti děkuji za to, jak jsme to zvládli, tohle je tvoje zásluha a udělám vše pro to, aby ČSSD byla strana, ke které se lidé hlásí,“ uvedl Zaorálek. Jako volební lídr prý Zaorálek přebere plnou zodpovědnost za výsledek ČSSD ve volbách. Role jsou jasně rozděleny a teď bude na všech sociálních demokratech, aby napnuli síly před volbami.

Ale jinak Zaorálek nechtěl mluvit k programu. Od toho prý strana uspořádá v sobotu programovou konferenci a tam Zaorálek vyjeví své představy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…