Sobotka ohlásil změny ve vládě. Němečka střídá Ludvík, Dienstbiera Chvojka

11.11.2016 15:48

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes oznámil své změny ve vládě, které reflektují výsledky v krajských a senátních volbách. „Voliči ukázali, že se musíme změnit,“ řekl úvodem.

Sobotka ohlásil změny ve vládě. Němečka střídá Ludvík, Dienstbiera Chvojka
Foto: TV Prima
Popisek: Bohuslav Sobotka v pořadu Partie

„ČSSD nemůže být pasivní, nemůže sedět s rukama v klíně, nemůže klopit hlavu a především se nemůže tvářit, že se nic nestalo,“ řekl úvodem. On sám prý změny inicioval. „Změny však musí pokračovat. Čeká nás tvrdý demokratický souboj, kdo povede stranu po sjezdu ČSSD,“ dodal s tím, že stranu čeká i debata o programu sociální demokracie. 

Podle svých slov má za sebou mnoho otevřených i velmi tvrdých rozhovorů s členy vlády. „Dnes jsem informoval telefonicky prezidenta republiky o tom, jaké změny budu navrhovat. Současně jsme se dohodli, že se sejdeme v neděli, kdy mu doručím své návrhy o odvolání a jmenování nových jmen,“ dodal.

„Navrhuji, aby byl odvolán ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a novým ministrem byl jmenován Miloslav Ludvík,“ zmínil jméno dlouholetého ředitele motolské nemocnice Sobotka. Jeho úkolem podle něj bude zabránění privatizace.

Poslanec Jan Chvojka pak má nahradit ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera, jenž je druhým odvolaným. „Němeček ani Dienstbier neodchází kvůli skandálům. Děkuji jim za práci, kterou odvedli. Ale chci, aby byl vládní tým kompaktní a abychom byli schopni jasně profilovat kurz sociální demokracie,“ dodal Sobotka. Podle svých slov bude nyní vyvíjet i tlak na koaliční předsedy, aby jejich část koaličního týmu fungovala naplno. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …