Sobotka opozici neustoupí, generální ředitelství bude

17.07.2014 11:06

Generální ředitelství státní služby začne podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) od ledna fungovat i přes obstrukce opozice při projednávání novely služebního zákona. Vláda si za svou novelou stojí, od generálního ředitelství neustoupí. Novinářům to dnes řekl premiér. Opoziční TOP 09 a Starostové a ODS chtějí schvalování novely blokovat, dokud koalice nepřistoupí na jejich požadavky.

Sobotka opozici neustoupí, generální ředitelství bude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mimořádná schůze sněmovny. Na programu mimo jiného i služební zákon

Jednou ze zásadních podmínek ODS a TOP 09 je to, aby nad úředníky nestálo nové generální ředitelství státní služby. To Sobotka ve čtvrtek odmítl. „Generální ředitel bude mít klíčovou pozici, odstíní politické tlaky,“ řekl premiér.

Už jen to, že tento institut bude existovat, bude podle něj zárukou, že po volbách, které změní vládnoucí reprezentaci, nebude docházet k politicky motivovaným čistkám ve státní správě.

„Těžko si lze představit, že generální ředitelství zrušíme, aniž by se zákon rozpadl," uvedl premiér. Podle něj má generální ředitel státní služby klíčovou roli. Jeho funkční období se nekryje s obdobím vlády. Má „odstiňovat politické tlaky" a být překážkou „politicky motivovaných personálních změn", podotkl Sobotka. S opozicí chce podle něj koalice o jejích připomínkách jednat, vydírat se prý ale nenechá.

Od 1. ledna bude platit zákon o státní službě, a to včetně generálního ředitele státní služby

Sobotka podotkl, že nerozumí postupu TOP 09 a ODS a jejich obstrukcím. Podle něj v opozici selhávají, označil jejich blokování normy za mediální bublinu. „Zákon už je platný. Podle schválené legislativy je účinný od ledna, zdrží se jen novely. Nezabrání se tedy účinnosti a vzniku generálního ředitelství," uvedl premiér.

Podle Dienstbiera je generální ředitel „stavebním kamenem" a nástrojem k odpolitizování státní správy. O pozměňovacích návrzích, které k normě padly, by měl s opozicí jednat vyjednávací tým. Dienstbier je jeho členem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…