Sobotka označil financování VV za vládní problém

02.04.2012 19:12

ČSSD považuje za nepřijatelné, aby politické strany přijímaly dary od netransparentních a podezřelých podnikatelských uskupení sídlících v daňových rájích, u kterých navíc existují oprávněné obavy, že jejich skuteční vlastníci zůstávají veřejnosti skryti. Významné zpřísnění pravidel pro financování politických stran je jednou z hlavních priorit programu sociální demokracie.

Sobotka označil financování VV za vládní problém
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Bohuslav Sobotka ve studiu Otázek Václava Moravce

Vládní strana Věci veřejné musí podle slov předsedy ČSSD co nejrychleji veřejnosti vysvětlit sílící pochybnosti o podivných sponzorech, kteří ji posílají miliony korun z Panamy, či se skrývají za účelově vytvářenými právnickými osobami.

Podle nejsilnější opoziční strany jde o další závažná podezření spojená s netransparentním financováním Věcí veřejných.  

„Vyzývám předsedu vlády Petra Nečase, aby se osobně zaručil za to, že vládní strana Věci veřejné co nejdříve jasně a srozumitelně rozkryje, od koho ve skutečnosti získala miliony korun do stranické pokladny, včetně detailního zveřejnění vlastnických struktur těchto firem. Další zamlčování informací o skutečných sponzorech Věcí veřejných je zcela nepřijatelné. Problém s financováním VV je problémem důvěryhodnosti celé vlády a předseda vlády se nemůže tvářit a chovat, jako by se ho tato nová aféra netýkala,“ dodal Sobotka v prohlášení ParlamentnímListům.cz.

Věci veřejné zveřejnily výroční zprávu hospodaření za loňský rok a právě podle ní dostala strana 11,7 milionu korun v rámci 15 darů od firem ze stejné pražské adresy. Zároveň některé dary pocházeli z firmy, za kterou zprostředkovaně stojí jiná panamská společnost.

Michal Babák z VV, který se stará o stranické finance, nedokázal celkem 15 finančních darů v hodnotě 11,7 milionu korun vysvětlit a na dotaz neodpověděl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…