Sobotka po summitu EU zdůraznil, že ČR nechce odchod Řecka z eura

20.03.2015 15:26

Česko si nepřeje řecký odchod z eurozóny, řekl dnes premiér Bohuslav Sobotka v Bruselu novinářům. Do dnešních ranních hodin na okraj summitu EU diskutovali o hospodářské situaci Řecka s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem zástupci evropských institucí a představitelé Německa a Francie.

Sobotka po summitu EU zdůraznil, že ČR nechce odchod Řecka z eura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska bylo cílem schůzky především zamezit nedorozuměním. "Nebylo to jednání, kde by se rozhodovalo, byla to snaha shodnout se na interpretaci a vyhnout se nedorozuměním na nejvyšší politické úrovni," poznamenal Tusk na tiskové konferenci po summitu. 
   
Sobotka před novináři konání schůzky, o jejímž obsahu byl summit ráno stručně informován, jednoznačně uvítal. "Je potřeba využít veškerý čas k tomu, aby se odvrátilo riziko, že Řecko vypadne z eurozóny," zdůraznil. 
   
O setkání, které začalo ve čtvrtek pozdě večer po konci prvního dne summitu EU, požádal Tuska řecký premiér. Kromě nich a německé kancléřky Angely Merkelové byl přes půlnoc u kulatého stolu přítomen také francouzský prezident François Hollande, šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem, předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi. 
   
Ve stručném prohlášení, které bylo vydáno dnes nad ránem, se poté všichni účastníci přihlásili k závěrům jednání euroskupiny z 20. února. Právě tehdy se země platící eurem s Řeckem po zdlouhavých diskusích dohodly na čtyřměsíčním prodloužení záchranného programu, podmínkou je ale souhlas věřitelů s obměněným reformním programem nové řecké vlády. 
   
Atény dohodu potřebují, jinak od mezinárodních věřitelů nezískají zbývajících 7,2 miliardy eur. Zemi v příštích dnech a týdnech čekají výrazné splátky stávajících dluhů. 
   
Přesto se jednání zadrhla. Řekové až nyní slíbili v příštích dnech předložit skutečně kompletní seznam svých reforem a přestanou také blokovat práci expertů evropských institucí, kteří zjišťují situaci přímo v Aténách. Dosud například není expertům evropských institucí známý ani přesný stav řecké státní pokladny. 
   
Sobotka dnes zdůraznil, že noční jednání nemohlo v žádném případě nahradit dohodu zemí eurozóny. Právě toho se po oznámení schůzky ve čtvrtek obávala Belgie a některé další menší země, které euro používají. 
   
Jednání však snížilo napětí, které se v minulých dnech vytvořilo především mezi Řeckem a Německem, míní český premiér. Pomohlo také koordinaci klíčových představitelů evropských institucí a důležitých zemí eurozóny, což by mělo podpořit další rychlý postup diskusí. "Jakékoliv nedorozumění může mít silné následky," varoval Sobotka. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…