Sobotka psal znovu do Norska kvůli kauze Michalákových. Odpověď ho nepotěšila

20.02.2015 15:01

Premiér Bohuslav Sobotka dostal na svůj dopis s dotazy ke kauze bratrů Michalákových od šéfky norské vlády jen obecnou odpověď. Podle něj norská strana význam a citlivost případu pro Česko zatím dostatečně nevyhodnotila. Vláda chce matku a rodinu chlapců podpořit v jejich úsilí o získání dětí do péče diplomatickým tlakem. Sobotka to uvedl ve zprávě, v níž Sněmovnu informuje o postupu v případu. Dokument dnes zveřejnil úřad vlády. Podle petičního výboru na podporu rodiny by česká diplomacie měla postupovat společně s okolními zeměmi a podat na Norsko kvůli odebírání dětí žalobu za porušení lidských práv.

Sobotka psal znovu do Norska kvůli kauze Michalákových. Odpověď ho nepotěšila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Dnes devítiletého Denise a šestiletého Davida norské úřady odebraly české matce a otci v květnu 2011, a to kvůli podezření na násilí, zneužívání a nedobrou situaci v rodině. Policie případ vyšetřovala, pro nedostatek důkazů ho ale odložila. Obvinění nepadlo. Hoši vyrůstají odděleně v jiných pěstounských rodinách. Matka je smí vídat dvakrát ročně po 15 minutách. Chce je získat do péče.

Česká diplomacie podala Norsku už dvě nóty, premiér napsal šéfce norské vlády Erně Solbergové. Ptal se třeba na to, proč jsou hoši dál u pěstounů, žijí odděleně a jestli norské úřady budou spolupracovat s českými.

"Odpověď norské předsedkyně vlády reaguje na zmíněné otázky pouze obecně... Je evidentní, že norská strana zatím dostatečně nevyhodnotila, jak citlivou a významnou otázku pro naši společnost osud obou chlapců představuje," uvedl Sobotka. Podle jeho zprávy z odpovědi vyplývá, že do nynějšího řízení u norských úřadů norská vláda a její členové nemohou zasahovat.

Sobotka je připraven napsat do Norska další dopis

Sobotka věří, že by se situace mohla zlepšit po cestě šéfa brněnského Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Zdeňka Kapitána do Norska. Měl by jednat s tamní podobnou institucí. Cesta by se měla uskutečnit do konce února. Pokud by se stav nezměnil, chce premiér napsat šéfce norské vlády další dopis s žádostí o podrobné objasnění a informace o aktuálním vývoji v kauze.

Eva Michaláková požádala v prosinci v Norsku o přezkoumání svého případu. Podle Sobotky je nutné řízení nechat proběhnout. Vláda chce matku a její rodinu v boji o získání chlapců do péče ale podporovat, aby řízení bylo spravedlivé, respektovalo právo na rodinný život i práva dětí, podotkl premiér. Podle něj k tomu kabinet využije dál také "odpovídající diplomatický tlak".

Petiční výbor na podporu rodiny považuje za nepřípustné, aby království v kauze českých občanů "vytrvale odmítalo odpovídat" na otázky z ČR. Tato "hradba mlčenlivosti" prý jen posiluje podezření na pochybění norských úřadů. Podle podporovatelů, mezi nimiž je třeba poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková či hokejový brankář Dominik Hašek, rozdělením sourozenců a neposkytnutím podpůrných služeb rodině Norsko porušuje své závazky z úmluv o právech dítěte a o lidských právech. Česká diplomacie by proto měla postupovat společně s dalšími státy a podat třeba žalobu, míní výbor.

Sněmovna o případu jednala loni v prosinci. Sobotkově vládě uložila, aby podnikla kroky k návratu chlapců do Česka. O postupu měl premiér poslance do poloviny února informovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…