Sobotka se postavil Zemanovi: Senát potřebujeme

18.10.2016 17:58

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes odmítl pochybnosti prezidenta Miloše Zemana o smyslu senátu. Sobotka na Twitteru označil horní komoru parlamentu za demokratickou pojistku, píše ČTK.

Sobotka se postavil Zemanovi: Senát potřebujeme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka

Její zrušení by se podle něj vymstilo. Zeman o možném zrušení senátu hovořil v souvislosti s nízkou volební účastí při víkendovém druhém kole senátních voleb. „Vyřazování demokratických pojistek v klidných dobách se vymstí v časech horších. Takže senát nerušit, i když by to bylo nesmírně populární,“ uvedl Sobotka.

Zeman dnes v rozhovoru pro Českou televizi řekl, že si není jist, zda Česká republika senát potřebuje. Podle něj volební účast v senátních volbách ukazuje, že je lidem jedno, zda horní komora parlamentu existuje nebo ne.

O možném zrušení senátu mluvil bezprostředně po druhém kole voleb i předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Podle něj je tato instituce zbytečná, protože zpomaluje legislativní proces, přišla o kompetenci volit prezidenta a ročně stojí 600 milionů korun. ANO letos ve volbách získalo tři senátory, přestože do druhého kola postoupilo 14 jeho kandidátů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…