Sobotka v Brně podpořil plánovanou investici Amazonu

03.02.2014 21:30

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes v Brně podpořil plánovanou téměř třímiliardovou investici amerického Amazonu. Po jednání s brněnským primátorem Romanem Onderkou (ČSSD) slíbil státní garanci za chybějící přivaděč z dálnice D1. Sobotka to řekl novinářům. O záměru Amazonu bude příští týden ještě jednat brněnské zastupitelstvo.

Sobotka v Brně podpořil plánovanou investici Amazonu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Právě chybějící exit je při vyjednání města s novým investorem a developerem CTP, který investici Amazonu v Brně připravuje, klíčový. „Bude to pro nás jak rozpočtová priorita, tak priorita z hlediska činnosti Ředitelství silnic a dálnic," uvedl Sobotka. Podle něj kvalitní dopravní napojení průmyslové zóny Černovická terasa může pomoci i příchodu dalších investorů.

 Investici Amazonu minulý týden podpořil i nový ministr financí a vicepremiér pro ekonomiku Andrej Babiš

Další distribuční sklad internetového obchodu Amazon má stát v Dobrovízi u Prahy. V úterý kvůli němu zasedne tamní zastupitelstvo, kterého se zúčastní i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). I existenci dobrovízského centra Sobotkova vláda podporuje. „Budu se osobně věnovat klíčovým přímým investicím, na které má ČR šance," uvedl premiér.

Investici Amazonu minulý týden podpořil i nový ministr financí a vicepremiér pro ekonomiku Andrej Babiš (ANO). Připomněl, že pokud Amazon nepostaví centrum v Česku, bude investovat raději v Polsku nebo na Slovensku.

O stavbě skladu amerického internetového obchodu Amazon v Brně stále není rozhodnuto. Smlouvu mezi městem a Ředitelstvím silnic a dálnic o vybudování nového dálničního exitu musí posoudit zastupitelstvo. Smlouva je podmínkou pro prodej pozemků společnosti CTP, která je dále poskytne Amazonu.

Amazon chce brněnské distribuční centrum otevřít v září

V aktuální smlouvě mezi městem a CTP se developer zavázal zaplatit za pozemky pro halu Amazonu 214 milionů korun. Dalších 56 milionů korun by zaplatil za dopravní opatření před postavením dálničního sjezdu a také za pomoc s výkupy pozemků pro tuto stavbu. Podmínky dohody s městem a případné dodatky ke smlouvě má řešit ještě zastupitelstvo 14. února.

Amazon chce brněnské distribuční centrum otevřít v září, aby z něj stihl obsloužit předvánoční trh. Práci tam má najít minimálně 1500 lidí, před Vánocemi ještě více. Odpůrci stavby poukazují na neúnosnou dopravní situaci v městské části Slatina, kterou další nákladní automobily ještě zhorší. Dálniční sjezd přitom může stát nejdříve v roce 2017, což Sobotka dnes potvrdil.

Problémy provází i plánovaná stavba skladu Amazonu u Dobrovíze. Místní obyvatelé výstavbu loni zamítli v lidovém hlasování. Obávají se zejména nárůstu dopravy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…